The Voice | Magic FM&TV | Витоша | Веселина
гледай слушай

Филип Аврамов и Валери Йорданов с "Икар" за водеща мъжка роля

28.03.2017
Николай Поляков е най-добрият режисьор за годината
Филип Аврамов и Валери Йорданов спечелиха наградата "Икар-2017" на Съюза на артистите в България (САБ) за водеща мъжка роля за изпълненията си в "Ничия земя" по филмовия сценарий на Данис Танович, сценична адаптация и режисура на Стоян Радев в Народния театър "Иван Вазов".
 
Статуетката за водеща женска роля заслужи Албена Чобанова за Малама във "Вампир" от Антон Страшимиров на Маргарита Мачева в Благоевградския театър.
 
Николай Поляков е най-добрият режисьор за годината според САБ - за спектакъла "Анна Каренина" от Лев Толстой в Театър "София". За музиката в постановката беше награден Христо Йоцов, отличен и за работата си в друг спектакъл на трупата - "Роня, дъщерята на разбойника" от Астрид Линдгрен на Катя Петрова.
 
"Икар-2017" за най-добро представление беше присъден на "Името" от Матийо Делапорт и Александър дьо Ла Пателиер на проф. Здравко Митков в Сатиричния театър "Алеко Константинов". Трупата беше отличена от министъра на културата Рашко Младенов за най-успешен сезон и театрален мениджмънт. В Сатирата отиде и наградата за дебют - на Александра Петрова за режисурата на "Хамелин" от Хуан Майорга.
 
Наградата на Министерството на културата за успешен сезон и театрален мениджмънт сред куклените театри получи пловдивската трупа. Театърът взе и "Икар-2017" за индивидуално постижение в кукленото изкуство - на Веселка Кунчева за режисурата на "Дама Пика" по Пушкин.
 
Наградите "Икар" бяха връчени на церемония по случай Международния ден на театъра - 27 март. Празничният спектакъл беше под купола на цирк "Балкански". Тази година отличията са посветени на 95 години от създаването на САБ и 120 години българско цирково изкуство. Визията на церемонията за "Икари"-те и Софийския театрален салон, на който се представят номинираните спектакли, е свързана с 95-ия рожден ден на актрисата Стоянка Мутафова.
 
В поддържащите роли победители са Гергана Плетньова за Дорина в "Тартюф" от Молиер на Красимир Спасов в Театър "Българска армия" и Ивайло Христов за Лебедев в "Иванов" от Чехов на Стефан Мавродиев в Младежкия театър "Николай Бинев".
 
"Ще съм много щастлива, ако по-често чуваме думите чест и достойнство в живота", каза актрисата Гинка Станчева, която беше удостоена с наградата на председателя на САБ Христо Мутафчиев - "За чест и достойнство". Тя благодари на родителите и преподавателите си, на всички хора от театъра, с които е работила, и преди всичко на чудесната българска публика, която винаги я е вдъхновявала и я е подкрепяла. "Благодаря ви от сърце! Обичам ви!" - възкликна с вълнение актрисата.
 
Носителите на другите две големи награди изпратиха послания. Цветана Манева, отличена за цялостен принос в преподавателската дейност - с видео, а Руси Чанев - писмено. Актьорът настоява наградата в неговия случай да се преформулира - "за изключителен принос на българския театър към Руси Чанев", а не обратното, както е в "оригинала".
 
"Ако е необходимо да говорим за принос към българския театър, трябва да споменем хората, построили Народния театър - княз Фердинанд и проф. Иван Шишманов, който изпраща български актьори да учат в чужбина, режисьорите от 30-те години Фол и Цанков, поета Валери Петров с преводите на Шекспир", пише Руси Чанев в посланието, прочетено от колегата му Валентин Ганев.
 
Актьорът, водещ на церемонията, цитира и откъс от посланието за Международния ден на театъра, написано тази година от Изабел Юпер: "Не ние караме театъра да съществува, а благодарение на театъра ние съществуваме. Театърът е много силен - той устоява на войни и бедствия."
 
С наградата за популяризиране на българското куклено изкуство посмъртно беше удостоен режисьорът доц. Петър Пашов, отишъл си внезапно и преждевременно. Получиха я съпругата му Жени Пашова и синът им. Почетна награда беше връчена и на сина на друг именит артист - джазмена Васил Пармаков, който също ни напусна.
 
Изпълнение на "Тангра" звуча в памет на артистите, преминали в "Небесния театър" през последната година - Юлия Огнянова, Никола Анастасов, Николина Георгиева, Ани Бакалова, Илия Добрев, Надя Тодорова, Стоян Миндов.
 
"Златен глас" - за дублаж, получиха Татяна Захова за Джил Каргман в "Майка бунтар" и Стефан Сърчаджиев-Съра за Ам Гъл в "Хобит".
В момента Най-добрият микс от песни 00:00 - 07:00
  • Antique Opa Opa 03:00 в момента
  • Konstantin, Anelia Tvarde Kasno E 02:57 Предишна
  • Aleksandra Prijovic Testament 02:52 Предишна
  • Sofi Marinova, Ustata Tochno Ti 02:49 Предишна
  • Tzortzina Nikaki Dosta Ola 02:45 Предишна
  • Maria Mrasni Pomisli 02:42 Предишна
  • Lepa Brena Carica 02:39 Предишна
  • Kamelia Plyusheno Meche 02:36 Предишна
  • Giorgos Mazonakis Sabbato 02:32 Предишна
  • Preslava Po Moyata Koja 02:29 Предишна

Програма

23:00 - 00:00 Най-добрият микс от песни

00:00 - 07:00 Най-добрият микс от песни

07:00 - 10:00 Капучино

10:00 - 12:00 ВИП зона

12:00 - 15:00 Честито