Христос Воскресе! 24 април, 2022

Христос Воскресе!
social Снимка:

Днес е Възкресение Христово - най-големият празник за всички християни, наричан "празник на всички празници".

Смята се, че Възкресението на Иисус Христос е най-великото събитие в историята на човешкия род.

Великден е сред т. нар. подвижни празници и се определя в зависимост от първото пролетно пълнолуние.

Според православната традиция Възкресение Христово се предшества от Великия пост. Той започва седем седмици преди Великден и включва 40 дни и Страстната седмица. Утвърден е в памет на 40-дневния пост на Иисус Христос и последната седмица от земния живот на Спасителя, на неговите страдания и смъртта му на Кръста. През това време християните трябва да се покаят, да очистят душите и телата си и по такъв начин да се приготвят за достойното посрещане на празника.

Възкресение Христово или Великден е денят, в който християните празнуват Възкресението на Сина Божи Иисус Христос на третия ден, след като е разпънат на кръст и погребан. Със смъртта си Иисус Христос е изкупил греховете на човечеството, а с Възкресението си дал надежда за живот след смъртта.

В евангелските текстове често се споменава, че приживе Иисус Христос нееднократно е предсказвал разпъването си на Кръста и Възкресението си след три дни. Когато на третия ден след погребението му Мария Магдалена отива с други жени в гробницата, за да намаже тялото на Иисус с благовонни масла, каквато е била древноюдейската традиция, намира гробницата празна.

Събитията, свързани с Христовото Възкресение, стават в дните около еврейския празник Пасха, затова от самото начало честването на Великден е свързано с еврейската Пасха. Поради връзката му с лунния календар, Пасхата е подвижен празник, съответно и Великден променя датата си. Първият Вселенски събор през 325 г. определя принципа, според който Великден се отбелязва в неделята след първото пълнолуние след пролетното равноденствие.

В навечерието на самия Великден се ходи на църква. След празничното богослужение християните отнасят запалените свещи от Благодатния огън вкъщи.

Според народната традиция за празника се приготвят по няколко великденски обредни хляба - един се нарича за къщата и се раздава на Великден на членовете на семейството, други се даряват на кумове и на роднини.

На празника деца и възрастни се сборват с червени яйца, като гледат чие ще излезе победител. Вярва се, че този, на когото яйцето се окаже борец, ще бъде най-здрав през годината.

Според народната традиция Великден символизира възкръсването на природата за нов живот, победата на пролетта над зимата.

Имен ден на Великден празнуват Велико, Величко, Велика, Величка, Велин, Велина, Велко, Велка.

Хороскоп Виж всички

Новини

Нотификация