The Voice | Magic FM&TV | Витоша | Веселина
гледай слушай

Нарът – щит срещу сърдечни болести

18.07.2017
Действа противовъзпалително и е доказан антиоксидант

Нарът притежава силно превантивен характер срещу развитие на сърдечносъдови заболявания.

Ново изследване, публикувано в американското списание „Атеросклероза“, потвърждава, че екстрактът от нар има превантивно действие срещу или може да възстанови настъпилата първична патология в резултат на прогресивното удебеляване на коронарните артерии, причинено от отлагането на мастни вещества, известно като атеросклероза.

Учените добавили екстракт от нар във водата за пиене на лабораторни мишки с генетична предразположеност към спонтанни сърдечносъдови блокажи. Експериментът изисквал това да се прави в рамките на две - три седмици след раждането им. Това довело до намаляване размера на атеросклеротичните плаки в аортния синус и до намаляване процента на натрупване на атеросклеротични плаки.

Забележителни резултати са отчетени от използването на нар и екстракти от нар, като ефектите, до които водят терапии с нар са:

Намалени нива на оксидативен стрес (оксидативният стрес води до натрупване на свободни радикали в организма);

Намалено ниво на биохимичния маркер моноцит хемотаксичен протеин-1 (хемокин), свързан с възпалителните процеси в артериите;

Намален процент акумулирани мазнини в сърдечния мускул;

Подобрена дейност на миокарда;

Сигурно се питате как е възможно един-единствен плод да има толкова много ползи върху сърдечносъдовата област на нашия организъм?

Според натуропатите и нутрициолизите отговорът може да се търси в това, че нашите предци са еволюирали с определени храни и най-вече огромни количества плодове ежедневно, консумирани много дълъг период от време.

Липсата на прием на адекватни количества от тези плодове в съвремието ни може да води до влошаване на органите.

И ако това ви се струва несериозно като теория, само се замислете какво открива двукратният носител на Нобелова награда Линус Полинг.

Неговите изводи са, че именно недостигът на Витамин С в организма е основната причина за сърдечносъдови заболявания. Тъй като нашите предшественици - приматите, са се хранели основно с плодове целогодишно, те са си доставяли необходимото количество витамин С ежедневно. В резултат на това организмът е загубил способността да го синтезира.

Експериментално са потвърдени още следните ефекти от консумацията на нар или приемането на екстракт от него:

Отпушва артериите

Действа противовъзпалително: Както при много хронични дегенеративни болести, възпалението играе важна роля при сърдечносъдовите заболявания и именно тук нарът и неговите качества способстват преодоляването и предотвратяването на подобни състояния;

Подпомага регулирането на кръвното налягане и оказва положително въздействие върху артериите и тяхната еластичност;

Превенция срещу инфекции: Натрупаната плака в артериите често води до вторични вирусни и бактериални инфекции, включително хепатит Це и хламидия - пневмония. Нарът е изключително богат на антибактериални и антивирусни свойства;

Антиоксидант: Един от начините, чрез които кръвните липиди стават застрашаващи сърдечносъдовата система, е чрез процеса на оксидация. Лошият холестерол, например, като стойност може да е висок, но практически безвреден, докато не се окисли. Нарът, както посочихме по-горе, чрез замервания на кръвния серум, се установява, че намалява оксидативния стрес;

В момента Най-добрият микс от песни 00:00 - 07:00
  • Petko Radev Daychovo Horo 05:44 в момента
  • ork.Kanarite Kara Kolyo 05:41 Предишна
  • Pepi Hristozova, Tanya Hristozova Mominstvo E Cvete 05:37 Предишна
  • Toni Dacheva Petar Rumyana Dumashe 05:32 Предишна
  • ork.Horo Ruse Sitno Vlashko Horo 05:29 Предишна
  • Kalina & Nevena Zalyubih Si Edno Libe 05:23 Предишна
  • Nelina Hranila Mama Gledala 05:20 Предишна
  • Emilia Sine 05:16 Предишна
  • Traycho Sinapov Suhodolska Rachenica 05:13 Предишна
  • Ivan Dyakov Slance Se Slega Da Zayde 05:08 Предишна

Програма

23:00 - 00:00 Ретро микс

00:00 - 07:00 Най-добрият микс от песни

07:00 - 10:00 Капучино

10:00 - 11:00 Най-добрият микс от песни

10:00 - 12:00 ВИП зона