The Voice | Magic FM&TV | Витоша | Веселина
гледай слушай

Откриха нови полезни свойства на шоколада

01.06.2017
Консумацията на умерени количества шоколад намалява риска от сърдечносъдовото заболяване мерцателна аритмия

Консумацията на умерени количества шоколад снижава риска от сърдечносъдовото заболяване мерцателна аритмия, установи екип учени от Дания, САЩ и Канада, цитирани от научното списание "Харт".

Екипът изследвал резултатите от проучване, обхванало 55 хиляди датчани. Те трябвало да отговорят на въпросници, в които да споделят колко често и какви количества шоколад включват в хранителния си режим.
Получените данни били сравнени с историята на заболяванията на участниците в експеримента.

Оказало се, че при умерена употреба на млечен и черен шоколад значително намалява вероятността за появата на мерцателна аритмия.

При жените, които редовно консумират по 30 грама шоколад веднъж седмично, рискът от споменатата болест спада с 21 процента. При мъжете този процент е още по-висок - 23 на сто.

Ето още доказани ползи от шоколада:

Оказва благоприятно действие на сърцето и кръвообращението.

Помага за възстановяване на гъвкавостта на артериите, като същевременно предотвратява струпването на белите кръвни клетки до стените на кръвоносните съдове.

Черният шоколад е богат на минерали, като калий, цинк и селен, а 100 грама от него осигуряват 67% от препоръчителния дневен прием на желязо.

Шоколадът е полезен и за кожата. Флавонолите в какаото я защитават от вредното въздействие на слънцето.

Също така шоколадът може да помогне на онези, които се борят с излишните килограми. Доказано, ако хапвате парче шоколад 20 минути преди хранене, то предизвиква хормонална реакция, която създава усещане за ситост.

Друго финландско проучване пък установи, че шоколадът намалява стреса при бременните жени и че бебетата на майки, които ядат редовно шоколад по време на бременността, се усмихват по-често.

Звучи невероятно, но шоколадът може да предотврати диабет. Какаото подобрява инсулиновата чувствителност. В умерени количества то е превантивно средство срещу диабет.

Шоколадът е полезен за мозъка. Той не само подобрява резултатите на когнитивни тестове, но и зрително-пространствената памет, работната памет, абстрактното мислене и цялостното психическо състояние.

Шоколадът ни кара да се чувстваме по-добре. Това му свойство се дължи на фенилетиламина в него. Става въпрос за същото химическо вещество, което се освобождава в мозъка, когато се влюбваме. То активизира производството на ендорфини, които ни карат да изпитваме щастие.

/М.Е./

В момента ВИП зона 10:00 - 12:00
  • Hristos Kuriazis Epimeno 11:53 в момента
  • Anelia Taka Me Kefish 11:51 Предишна
  • Katarina Grujic Paranoican 11:47 Предишна
  • Maria Losho Pravish 11:44 Предишна
  • Giannis Ploutarxos Giati Exo Esena 11:37 Предишна
  • Djena Koya 11:34 Предишна
  • Aleksandra Prijovic Telo 11:31 Предишна
  • Plamen, Ivo, Pavell, Venci Venc, Dara Nyama Da Si Tragnesh S Drug 11:28 Предишна
  • Petros Iakovidis Akrovatis 11:25 Предишна
  • Toni Dacheva Za Dve Minuti 11:19 Предишна

Програма

10:00 - 12:00 ВИП зона

10:00 - 11:00 Най-добрият микс от песни

12:00 - 15:00 Честито

15:00 - 18:00 Усмивки с Деси

18:00 - 19:00 Най-добрият микс от песни