The Voice | Magic FM&TV | Витоша | Веселина
гледай слушай

Откриха нови полезни свойства на шоколада

01.06.2017
Консумацията на умерени количества шоколад намалява риска от сърдечносъдовото заболяване мерцателна аритмия

Консумацията на умерени количества шоколад снижава риска от сърдечносъдовото заболяване мерцателна аритмия, установи екип учени от Дания, САЩ и Канада, цитирани от научното списание "Харт".

Екипът изследвал резултатите от проучване, обхванало 55 хиляди датчани. Те трябвало да отговорят на въпросници, в които да споделят колко често и какви количества шоколад включват в хранителния си режим.
Получените данни били сравнени с историята на заболяванията на участниците в експеримента.

Оказало се, че при умерена употреба на млечен и черен шоколад значително намалява вероятността за появата на мерцателна аритмия.

При жените, които редовно консумират по 30 грама шоколад веднъж седмично, рискът от споменатата болест спада с 21 процента. При мъжете този процент е още по-висок - 23 на сто.

Ето още доказани ползи от шоколада:

Оказва благоприятно действие на сърцето и кръвообращението.

Помага за възстановяване на гъвкавостта на артериите, като същевременно предотвратява струпването на белите кръвни клетки до стените на кръвоносните съдове.

Черният шоколад е богат на минерали, като калий, цинк и селен, а 100 грама от него осигуряват 67% от препоръчителния дневен прием на желязо.

Шоколадът е полезен и за кожата. Флавонолите в какаото я защитават от вредното въздействие на слънцето.

Също така шоколадът може да помогне на онези, които се борят с излишните килограми. Доказано, ако хапвате парче шоколад 20 минути преди хранене, то предизвиква хормонална реакция, която създава усещане за ситост.

Друго финландско проучване пък установи, че шоколадът намалява стреса при бременните жени и че бебетата на майки, които ядат редовно шоколад по време на бременността, се усмихват по-често.

Звучи невероятно, но шоколадът може да предотврати диабет. Какаото подобрява инсулиновата чувствителност. В умерени количества то е превантивно средство срещу диабет.

Шоколадът е полезен за мозъка. Той не само подобрява резултатите на когнитивни тестове, но и зрително-пространствената памет, работната памет, абстрактното мислене и цялостното психическо състояние.

Шоколадът ни кара да се чувстваме по-добре. Това му свойство се дължи на фенилетиламина в него. Става въпрос за същото химическо вещество, което се освобождава в мозъка, когато се влюбваме. То активизира производството на ендорфини, които ни карат да изпитваме щастие.

/М.Е./

В момента Честито 19:00 - 23:00
  • Ivana Cyal Jivot 18:57 в момента
  • Neda Ukraden Sumi Sumi Javore 18:53 Предишна
  • Emanuela Pochti Perfekten 18:50 Предишна
  • Despina Vandi Gia 18:47 Предишна
  • Sofi Marinova Edinstven Moy 18:38 Предишна
  • Rijana Zubanovic Znam Mili 18:35 Предишна
  • Plamen, Ivo, Mihaela Marinova Ne Ti Mislya Zlo 18:32 Предишна
  • Nonny G Apogiose Me 18:28 Предишна
  • Olja Karleusa A Mogao Bi Da Me Imas 18:19 Предишна
  • Galena Moro Mou 18:16 Предишна

Програма

18:00 - 19:00 Най-добрият микс от песни

19:00 - 23:00 Честито

23:00 - 00:00 Ретро микс

00:00 - 07:00 Най-добрият микс от песни

07:00 - 10:00 Капучино