The Voice | Magic FM&TV | Витоша | Веселина
гледай слушай

Прасковите и техните полезни свойства

15.06.2016
Помагат при болен стомах, анемия и простуди

Вкусни и ароматни, прасковите са едни от най-предпочитаните плодове през лятото. Имат много ценни и лечебни свойства и затова се използват в народната и в нетрадиционната медицина. Прасковата съдържа органични киселини – ябълкова, винена, лимонова, освен това съдържа минерални соли, и много витамини. Тези плодове също така съдържат пектини и етерични масла. Костилката на прасковата е много полезна, тъй като съдържа горчиво бадемово масло и витамин В17.

Благодарение на високото съдържание на калий, прасковите са полезни при аритмия и нарушен сърдечен ритъм. Плодовете имат леко диуретично действие и се препоръчват на хора с високо кръвно налягане.

Високото съдържание на витамин С придава на прасковата мощно антиоксидантно действие. Освен че забавят стареенето, плодовете неутрализират ефекта на свободните радикали, с което предпазват организма от образуване на злокачествени заболявания.

Лечебните свойства на прасковите помагат при болен стомах, анемия и простуди. Плодът съдържа разтворима целулоза, която подобрява храносмилането, чревната перисталтика и подтиска процесите на гниене в храносмилателния тракт. Прасковите засилват секреторната функция на храносмилателните жлези, улесняват смилането на по-тежките храни, предотвратяват гаденето и повръщането.

Прасковите стимулират образуването на хемоглобин. В плодовете има и желязо, лесно усвоимо от организма, което помага при анемия. Укрепват имунитета, препоръчват се за подсилване на малки деца, възрастни и дълго боледуващи хора. Те унищожават болестотворните бактерии и вируси в организма.

Екстрактът от ядките и кората на дървото помага при хроничен бронхит, грип, обикновена простуда, астма и други дихателни проблеми. Този екстракт облекчава отхрачването, сваля и високата температура. При болки в ушите, се използва като капки.

Като диуретично средство при камъни в бъбреците се препоръчват плодовете и цветовете на прасковата. Отварата от листата пък облекчава болките при възпаление на пикочния мехур, особено при мъжете.

Прасковата е диетичен плод, тъй като има малко калории (40 ккал за 100 г), но много засища. Затова се препоръчва като лека закуска между отделните хранения. Прочиства тялото, разгражда бързо мазните и тежки храни, затова се смятат за отличен десерт след тежки, висококалорични хранения.

Ароматният летен плод изобилства oт витамини от групата В, които неутрализират стреса и подобряват съня. Плодът има свойството да лекува депресията.

Прасковите се препоръчват и при подагра, заболявания на жлъчката и черния дроб. Те обаче трябва да се избягват от хора, страдащи от диабет и алергии.

/М.Е./

 

В момента Честито 19:00 - 23:00
  • Emilia, Avi Benedi Koy Shte Mu Kaje 22:55 в момента
  • Galena, Cvetelina Yaneva Pey Sarce 22:51 Предишна
  • Toni Dacheva Petar Rumyana Dumashe 22:46 Предишна
  • Ceca Raznatovic Trepni 22:42 Предишна
  • Milko Kalaydjiev Ostavi Me 22:37 Предишна
  • Mentata Shushana (ddd cut) 22:32 Предишна
  • Ivana, Trio Soprano Oblache Le Byalo 22:26 Предишна
  • Rumyana Samo S Teb 22:23 Предишна
  • Galena, Fiki Koy 22:19 Предишна
  • Gloria Koy Ushi Bayraka 22:14 Предишна

Програма

18:00 - 19:00 Най-добрият микс от песни

19:00 - 23:00 Честито

23:00 - 00:00 Най-добрият микс от песни

23:00 - 00:00 Ретро микс

00:00 - 07:00 Най-добрият микс от песни