The Voice | Magic FM&TV | Витоша | Веселина
гледай слушай

Спокоен сън в летните жеги - има как!

26.06.2017
Нужно е да спазваме няколко неща, за да се радваме на ефективен сън

Спокойният сън в летните горещини е непостижим за много хора. Как да си набавим така необходимата нощна почивка в непоносимите жеги?

Има начин това да се случи. За целта е необходимо да се придържаме към няколко съвета. Ето ги и тях:

Внимавайте с храната

Ако се изкушавате да се натъпчете с обилно топло ястие, помислете отново. Колкото по-голяма е порцията, толкова повече е отделяната метаболитна топлина, докато тялото преработва храната. Най-лошата услуга, която можете да си направите, е да консумирате протеинови храни. Вместо това заложете на малка студена порция, по възможност сурово, с която храносмилателната система ще се справи по-лесно. По този начин ще си спестите и готвенето, и допълнителната топлина в дома.

Осигурете хлад за главата

Едва ли има нещо по-приятно в жегата от това да положите морна глава върху хладни чаршафи. За целта преди лягане трябва да охладите спалното бельо. Те могат да бъдат поставени в хладилник за няколко минути, опаковани в чиста найлонова торбичка. Ако разполагате с място, можете да "замразите" за кратко и възглавницата си.

Не допускайте домашни любимци и полени в спалнята

Питомците не са най-добрите приятели на хората по времето, в което "върлуват" полените. Страдащите от летни алергии индивиди трябва да обявят спалните помещения за зона, забранена за домашни любимци, тъй като с козината им често се пренасят полени, спори и други алергени, които се "намъкват" в леглото и причиняват неприятности.

Забравете гушкането с партньора

Безспорно е приятно, да, но гушкането с половинката е гаранция за "задушна" нощ. Човешкото тяло генерира еквивалента на 116 вата топлинна енергия за час, е по-добре да спите "соло" в големите горещини. Освен това е много вероятно партньорът или партньорката Ви също да не може да намери покой в жегата и да попречи на съня Ви.

Охлаждайте помещенията разумно

В големите летни жеги не се изкушавайте да отваряте прозорците през деня. Правете това вечер, когато въздухът е по-хладен. За да проветрите по-качествено, можете да направите течение. Друг полезен съвет за охлаждане на помещенията е да поставите купичка с лед пред включен вентилатор.

Не правете грешката да спите голи

Лютите жеги може и да събуждат желанието човек не само да свали дрехите си, но и да излезе от кожата си, но това не е решението. Съветът на експертите е да се спи с памучни пижами. Естествените влакна в памучната тъкан попиват потта от тялото и осигуряват усещане за хлад и удобство. Добре е спалното бельо също да е памучно.

Хладен душ преди лягане

Течности

Дръжте до леглото си бутилка с вода и пийте често, за да не се обезводнявате в горещините и да помагате на тялото да се охлажда.

Третирайте точките на пулса

Намокрете с вода точките, в които усещате пулса си - китки, шия, глава. Ако наистина "умирате" от жега, поставете хладна кърпа върху главата си.

/М.Е./

В момента Най-добрият микс от песни 00:00 - 07:00
  • ork.Kanarite Kara Kolyo 05:41 в момента
  • Pepi Hristozova, Tanya Hristozova Mominstvo E Cvete 05:37 Предишна
  • Toni Dacheva Petar Rumyana Dumashe 05:32 Предишна
  • ork.Horo Ruse Sitno Vlashko Horo 05:29 Предишна
  • Kalina & Nevena Zalyubih Si Edno Libe 05:23 Предишна
  • Nelina Hranila Mama Gledala 05:20 Предишна
  • Emilia Sine 05:16 Предишна
  • Traycho Sinapov Suhodolska Rachenica 05:13 Предишна
  • Ivan Dyakov Slance Se Slega Da Zayde 05:08 Предишна
  • Iva Davidova Pohvali Se Moma Elka 05:05 Предишна

Програма

23:00 - 00:00 Ретро микс

00:00 - 07:00 Най-добрият микс от песни

07:00 - 10:00 Капучино

10:00 - 11:00 Най-добрият микс от песни

10:00 - 12:00 ВИП зона