„Троянска луканка" е регистрирана като храна с традиционно специфичен характер 18 януари, 2023

„Троянска луканка
Снимка: Мзм

Европейската комисия (ЕК) одобри вписването на наименованието „Троянска луканка" в регистъра на храните с традиционно специфичен характер (ХТСХ), който е част от Схемите за качество.

Това е шестата храна, регистрирана от България. По този начин продуктът се защитава от фалшифициране и злоупотреба.

Тази луканка е пресован сурово-сушен и сурово-пушен месен продукт.

Приготвя се от раздробено говеждо или биволско месо и свинско месо, натурални подправки и спомагателни суровини. 

Има характерен, умерено солен вкус и изразен аромат.

Традиционният начин на производство при процеса на сушене и опушване е направил този вид продукт уникален за България. 

„Троянска луканка" е произведена за първи път от майстор Илия Таслаков в гр. Троян.

Той е един от най-старите производители на луканка в страната. През 1883 г. е внесъл в България машините за мелене на месо.

По традиция производството на луканката се осъществява сезонно в естествени сушилни в балканските региони с подходящи климатични условия.

Новото наименование ще бъде добавено към списъка на ЕК с общо 69 храни с традиционно специфичен характер, които вече са защитени.

Хороскоп Виж всички

Новини

Нотификация