Българското кисело мляко вече е със защитено наименование за произход 25 юли, 2023

Българското кисело мляко вече е със защитено наименование за произход
Снимка: unsplash.com

От днес Българското кисело мляко вече е вписано в европейския Регистър на защитените наименования за произход и защитените географски указания. Това съобщи министърът на земеделието и храните Кирил Вътев.

Той посочи, че регистрацията ще даде на преработвателите конкурентно предимство на пазара, а за потребителите ще има допълнителна гаранция за произхода и качеството. 

Регистърът се допълва с наименование, публикувано в Регламент за изпълнение (ЕС) 2023/1531 на ЕК за вписване на наименование в регистъра „Българско кисело мляко/Bulgarsko kiselo mlyako“ в днешния брой на Официалния вестник на ЕС.

„Българско кисело мляко“ е вторият български продукт, регистриран като защитено наименование за произход на европейско ниво след „Странджански манов мед“/„Манов мед от Странджа“. 

Сред европейските схеми за качество защитените наименования за произход обозначават продукти, при които е налице най-тясна причинно-следствена връзка между географския район на производство на продукта, с присъщите му природни и човешки фактори, и качеството и характеристиките на въпросния продукт. 

При „Българско кисело мляко“ очертаният географския район на производство е територията на Република България, а суровината, която се използва, е българско мляко – краве, овче, биволско, козе или смесено.

Продуктите със защитени географски означения са вид интелектуална собственост и поради това се ползват с особено висока степен на закрила от неправомерна употреба на наименованието, включително посредством двустранни търговски споразумения между ЕС и трети страни.

Хороскоп Виж всички

Нотификация