Евро 2024: Рекорди и любопитни моменти от груповата фаза 27 юни, 2024

Евро 2024: Рекорди и любопитни моменти от груповата фаза
Снимка: БГНЕС

След 13 дни и 36 мача груповата фаза на Евро 2024 в Германия приключи. Надпреварата започна с гръм и трясък - с 5:1 за домакините над Шотландия - и продължи с много автоголове, късни голове и куп счупени рекорди. Ето някои от най-забележителните постижения:

Най-млад играч: 16-годишният Ламин Ямал дебютира като титуляр за Испания срещу Хърватия, подобрявайки рекорда на Качпер Козловски (17 години и 246 дни). Ямал асистира за гол, но между мачовете е налагало да учи онлайн, тъй като учебната година в Испания не е приключила.

Най-млад треньор: Юлиан Нагелсман, на 36 години и 327 дни, изведе Германия до разгрома над Шотландия, подобрявайки рекорда на Сречко Катанец (36 години и 321 дни).

Най-млад капитан: Доминик Собослай с капитанската лента на Унгария срещу Швейцария на 23 години и 243 дни, подобри рекорд, просъществувал 35 години (Джузепе Бергоми - 24 години и 171 дни).

Най-възрастен голмайстор: Лука Модрич, на 38 години и 289 дни, вкара за Хърватия срещу Италия, подобрявайки рекорда на Ивица Влашич. "Бих искал да играя вечно, но...", сподели Модрич след отпадането на "ватрените".

Най-възрастен играч: Пепе от Португалия, на 41 години и 117 дни, е с 25 години по-възрастен от Ламин Ямал. В мача срещу Чехия той подобри рекорда на унгарския вратар Габор Кирали.

Най-много участия: Кристиано Роналдо участва на своето шесто Европейско първенство. Не вкара в групите, но може да подобри рекорда на Модрич за най-възрастен голмайстор. "Много се радвам, че съм първият с шест участия", сподели петкратният носител на Златната топка.

Най-бърз гол: Недим Байрами от Албания шокира Италия в 23-ата секунда на мача помежду им. Предишният рекорд е на Дмитри Кириченко (1 минута и 7 секунди). "Да вкарам за Албания на европейско е сбъдната мечта", сподели Байрами.

Други любопитни моменти:

  • Франсиско Консейсао донесе победата на Португалия над Чехия с гол в добавеното време, 24 години след баща си Сержио.
  • Джуд Белингам е най-младият играч с две участия на Европейско.
  • Арда Гюлер подобри рекорда на Роналдо за най-млад голмайстор в дебют на еврофиналите.

За още любопитни новини – слушай радио Веселина – най-добрият микс от песни!
 

Хороскоп Виж всички

Новини

Нотификация