Греяно вино или греяна ракия – и двете са полезни през зимата 13 декември, 2024
Греяното вино е популярна напитка, особено по време на Коледните базари и като цяло през студените месеци. Освен, че е вкусно, то има и редица полезни свойства за здравето.
Греяното вино съдържа антиоксиданти, които помагат за подобряване на кръвообращението. Подпомага за намаляване на риска от сърдечни заболявания и други проблеми със сърцето.
В греяното вино има подправки като канела, карамфил и джинджифил, които са богати на антиоксиданти и имат антимикробни свойства. Така то може да помогне за укрепване на имунната система и борбата с инфекции. Подправките могат да помогнат и за стимулиране на храносмилането и улесняване на дигестията.
Заради антибактериалните и противовирусни свойства, е отлично средство в борбата с простуда и грип.
Консумацията на греяно вино може да помогне за релаксация и подобряване на настроението. Намалява стреса и тревожността.
Ако не обичате вино - през студените месеци може да заложите и на греяната ракия. Един от емблематичните продукти на българския поминък през вековете, тя се оказва и полезна! Макар да се прави със захар, спиртната напитка не съдържа въглехидрати, но е висококалорична. Затова пък сгрява и мигновено събужда цялото тяло. Ракията се ползва и за лечебни компреси от дълги години в народната медицина.
За още любопитни новини – слушай радио Веселина-най-добрият микс от песни!