Сурвакари ще гонят злото в нощта на Васильовден 13 януари, 2022

Сурвакари ще гонят злото в нощта на Васильовден
social Снимка: surva.org

С наричания за спасение от коронавируса маскирани жители на Пернишкия регион ще възвестят довечера началото на новата сурвакарска година.

Нощта на Васильовден е най-шумната през годината в региона, защото се гони лошотията и се отварят вратите на доброто. Колкото по-страшни са ликовете и по-силен е звънят на хлопките, толкова по-далече ще избяга ковид инфекцията, вярват сурвакарите.

Международният маскараден фестивал в Перник бе отменен и тази година.

Във всички общини в Пернишка област, с изключение на Трън, довечера ще лумнат ритуални огньове. Изготвен е график за изяви на сурвакарските групи по селата, както и маршрут за дефилирането им. Някои от групите ще се ограничат само с палене на огньове и ритуален танц около тях. Маскираните няма да посещават домовете, както повелява традицията.

Община Перник е осигурила 1 000 маски за участници и публика. Полицаи ще следят за спазване на реда и наложените противоепидемични мерки.

Традицията на "Сурова" е съхранена в общините Перник, Радомир, Ковачевци, Земен и Брезник. В пернишкото село Ярджиловци се пази сурвакарски звънец от 1834 г., смятан за най-стария у нас.

На 2 декември 2015 г. празникът бе вписан в Представителния списък на ЮНЕСКО за нематериално културно наследство.

Хороскоп Виж всички

Нотификация