Започва Великденският пост - време не само за постна храна, но и за смирение 27 Февруари, 2023
От днес - седем седмици преди Възкресение Христово - Великден, след Сирни заговезни, започва Великият или Великденският пост.
Той е най-строг и най-продължителен от постните периоди в Православната църква.
Постът не е просто диета - въздържанието от определени храни, най-вече на тези от животински произход, не е самоцелно. Идеята на поста е чрез лишаване на тялото, да се смири душата. Смята се, че когато пости и се моли, човек се доближава до Бога. Според православната традиция постът е най-строг през първата и последната седмица, особено през Страстната седмица и на Разпети петък. През първата седмица от поста ограниченията са по-строги, а богослуженията - по-продължителни. Тогава се освещава вареното жито, което се приготвя в памет на великомъченика Теодор Тирон и се празнува Тодоровден.
Първият ден, през който се разрешава риба, е на Благовещение - 25 март.
Строгият пост не се препоръчва на болни, малки деца, възрастни хора, бременни жени и кърмачки.