Вълците могат да разпознават и да реагират на звуците на познати хора 26 юни, 2023

Вълците могат да разпознават и да реагират на звуците на познати хора

Photo by Vincent van Zalinge Unsplash

Снимка: Photo by Vincent van Zalinge Unsplash

Вълците, подобно на кучетата, могат да разпознават и да реагират на звуците на познати хора по-лесно, отколкото на тези на непознати индивиди, сочи ново изследване, което има значение не само за разбирането на опитомяването на кучетата, но и за по-широкото разбиране на природата.

Холи Рут-Гутеридж от Университета в Линкълн, съавтор на статията, публикувана тази седмица в Animal Cognition, заяви пред АФП, че според дългогодишна теория способността на кучетата да различават човешки гласове е резултат от поколения селективно развъждане. "Затова искахме да проучим вълците, защото очевидно никой не е селектирал така, че вълците да могат да разпознават човешки гласове", каза тя. Рут-Гутеридж и колегите ѝ провеждат експерименти в пет зоологически градини и паркове за диви животни в Испания, като включват общо 24 сиви вълка, мъжки и женски, на възраст между 1 и 13 години.

Екипът поставил високоговорители и първо пуснал на животните гласа на няколко непознати, към които те щели да се "приучат", с други думи, щели да им омръзнат, защото решили, че не са им интересни. След това пуснали на вълците гласа на техния гледач, който им казвал познати неща на испански език. С жестове, които всеки собственик на куче би разпознал веднага, вълците вдигали глави, надигали уши и се обръщали към говорещия.

За да проверят дали ефектът не е случаен, изследователите отново пуснали на вълците записи на непознати и установили, че те отново губят интерес. Накрая, за да се уверят, че вълците наистина познават гласовете на стопаните си, а не просто знаят думите, които познатите хора обикновено им казват, екипът разбърква нещата и кара стопаните да произнасят поток от непознати фрази. Резултатите отново се потвърдили.

 

Хороскоп Виж всички

Новини

Нотификация