Наздраве за Световния ден на динята 03 август, 2023
3 август е Световният ден на динята. Празникът се отбелязва най-вече в Съединените щати, като сред най-популярните състезания са замерване с дини и надплюване със семки.
В различните райони в България, динята се нарича още карпуз, любеница или бостан. Според възприетата класификация на земеделските култури тя е плодов зеленчук.
Около 92% от масата на динята е вода – това е най-високият процент сред плодовете, заради което тя може да утоли не само глад, но и жажда.
Сред другите ползи за здравето - в динята има съединения, които могат да помогнат за предотвратяването на рак. Динята може да подобри здравето на сърцето, намалява възпалението и оксидативния стрес, помага за облекчаване на мускулната болка, подхранва кожата и косата, подобрява храносмилането.
Прясната диня може да бъде консумирана по различни начини. Кората на динята също може да се яде и понякога се използва подобно на зеленчук. Семената на динята са богати на мазнини и белтъчини и се ядат самостоятелно, добавят се в други ястия или се използват за производство на растително масло.
Динята е перфектният плод за летни коктейли. Съчетава се чудесно с различните видове алкохол от водка, през текила, чак до ром, а нежният розов цвят прави получените напитки наистина неустоими.
Предложение за Пенлив коктейл с диня:
100 мл сок от диня, изстудено пенливо вино (бяло или розе) и няколко листенца мента за украса. Изсипете сокът от диня във висока коктейлна чаша, долейте с вино и добавете листенцата мента. По желание можете да добавите и малко лед.