Гроздето може да подобри зрението при възрастните хора 11 октомври, 2023
Екип от учени от Националния университет на Сингапур стигна до заключението, че ежедневната консумация на грозде може да подобри зрението при възрастните хора. Резултатите са публикувани в списание Food & Function.
В рандомизираното плацебо-контролирано проучване са участвали 34 души на възраст над 65 години. Те са били разделени на две групи: едната група е приемала по 1,5 чаши гроздов сок дневно в продължение на 16 седмици, а другата - плацебо.
Специалистите са установили, че хората от групата, консумирала грозде, са имали значително подобрена оптична плътност на макулния пигмент (MPOD). MPOD е мярка за здравето на макулата, която е част от ретината и е отговорна за централното зрение.
Освен това при тези лица се увеличили антиоксидантите и фенолите в плазмата. Антиоксидантите са вещества, които предпазват клетките от увреждане. Фенолите са вид антиоксиданти, които се срещат в растенията.
Резултатите са в съответствие с предишни проучвания, които показват, че консумацията на грозде предпазва структурата и функцията на ретината. Хранителните антиоксиданти могат да намалят оксидативния стрес, причинен от стареенето. Гроздето - особено червените сортове - са с високо съдържание на естествени антиоксиданти и полифеноли.
Изследователите предупреждават, че това е малко проучване и са необходими допълнителни изследвания, за да се потвърдят тези резултати.