Тънкостите на киселото зеле показват в Етнографския музей в Бургас 30 октомври, 2023
Дойде ли краят на октомври и началото на ноември – започват шегите - че първо сменяме гумите, а след това слагаме зелето или обратно...
През зимата един от най-важните традиционни продукти за всяко домакинство е киселото зеле. Слага се през късна есен, преди да са хванали големите студове.
В Етнографския музей в Бургас ще покажат тънкостите при приготвяне на традиционната българска зимнина. Така че, днес от 10.00 часа в Етнокухнята на ул. "Славянска" № 69 ще сложаг музейното кисело зеле.
„Зелките са здрави, хрупкави и свежи, от село Желязово“, съобщават уредниците на музея.
За спазване на точното съотношение на зелето, водата и солта и за останалите тънкости ще разчитат на най-опитната в тази работа – Тодорка Атанасова.
От Етнографския музей в Бургас посочват още, че тъй като времето е топло, рискуваме „лаханата“ да ферментира по-бързо и ще се наложи да започваме скоро със сармите.
Въпреки, че до Бъдни вечер и Коледа остават 55 дни.