Всяко вино си иска своето мезе - вижте топ комбинациите 14 Февруари, 2024
В Деня на виното и любовта, от радио Веселина се опитахме да намерим най-точната и ясна информация за това „Кои храни с кои вина си отиват“.
Според специалистите - всичко е въпрос на възможност, наличност и вкус. Изборът на правилното вино към различните ястия е изкуство, което се усъвършенства с времето и опита.
Най-общо:
- Червеното вино е класически избор за месни специалитети или паста. Танините, които се съдържат в него се справят добре с мазнините и белтъчините в месото. Идеалните съчетания са каберне совиньон със стек, мерло с паста Болонезе и пино ноар с патешко месо.
- Бялото вино е чудесен избор за риба, морски дарове и различни салати. Неговата свежест и лекота подчертават деликатните им вкусове. Подходящи съчетания са совиньон блан с козе сирене, шардоне с печена риба или ризлинг с азиатска кухня.
- Розето е универсално и може да се съчетае със салати, леки мезета, сирена и десерти.
Сирената се комбинират чудесно с вино. Твърдите като например пармезан си подхождат с червени, докато меките като бри – с по-леки бели вина или розе. За десертите се препоръчват по-сладките сортове като мускат, които подчертават и допълват вкусовете.
Пица с 254 вида сирена влезе в книгата на Гинес
За още любопитни новини – слушай радио Веселина – най-добрият микс от песни!