Трифон Зарезан: Празник на лозарите и виното 14 Февруари, 2024
14 февруари е ден, посветен на един от най-старите и уважавани български обичаи - Трифон Зарезан. Този празник е честван от векове и е тясно свързан с лозарството, винарството и плодородието.
На този ден лозарите се събират на трапеза, за да почетат Свети Трифон, покровителя на лозята и виното. Те зарязват лозите, като ритуално отрязват три пръчки от лозата, за да осигурят добра реколта през годината.
На трапезата не липсват вино, приготвено от традиционни български сортове грозде, както и вкусни ястия от свинско месо.
- Мавруд: Най-известният български червен сорт, отглеждан в Южна България. Използва се за производството на червени трапезни, десертни и ликьорни вина.
- Памид: Стар сорт, отглеждан в цялата страна. Използва се за производството на червени трапезни вина.
- Гъмза: Сорт с висока киселинност, отглеждан в Северна България. Използва се за производството на червени трапезни и розе вина.
- Мелник: Сорт, отглеждан в Югозападна България. Използва се за производството на червени трапезни вина.
- Руен: Сорт, отглеждан в Южна България. Използва се за производството на червени трапезни вина.
- Димят: Къснозреещ, десертен сорт. Ципата му е тънка, цветът – жълто-зеленикав. Използва се за производството на бели трапезни вина.
- Врачански мискет: Ароматен сорт, отглеждан в Северна България. Използва се за производството на бели трапезни и десертни вина.
- Червен мискет: Ароматен сорт, отглеждан в цялата страна. Използва се за производството на бели трапезни и десертни вина.
- Керацуда: Сорт с висока киселинност, отглеждан в Югозападна България. Използва се за производството на бели трапезни и пенливи вина.
- Мискет: Ароматен сорт, отглеждан в цялата страна. Използва се за производството на бели трапезни и десертни вина.
За още любопитни новини – слушай радио Веселина – най-добрият микс от песни!