Животът в близост до барове и заведения увеличава риска от сърдечна недостатъчност 29 Февруари, 2024
Изследователи от университета Тулейн в САЩ са установили, че животът в близост до барове и заведения за бързо хранене може да увеличи риска от сърдечна недостатъчност.
За целите на проучването са използвани данни за над 500 000 възрастни във Великобритания.
Резултатите от изследването показват, че:
- Жителите на районите с най-голяма гъстота на кръчми и барове са имали с 14 процента по-висок риск от развитие на сърдечна недостатъчност.
- Големият брой ресторанти е увеличил вероятността от развитие на тази патология с 12 процента.
- Участниците, които са живели най-близо до кръчми и барове (на 500 метра от тях), са имали 13 процента по-висок риск от сърдечна недостатъчност.
- Близостта до заведения за бързо хранене е свързана с 10 процента по-висок риск.
Изследователите отбелязват, че достъпът до бърза храна и алкохолни напитки вероятно корелира с по-честите посещения на хората в барове, кръчми и заведения за бързо хранене. Подобни нездравословни хранителни навици са свързани с повишен риск от развитие на диабет и затлъстяване, които от своя страна могат да бъдат провокатори на сърдечна недостатъчност.
Експертите напомнят, че здравословният начин на живот е ключов фактор за превенция на сърдечно-съдови заболявания.
За още любопитни новини – слушай радио Веселина – най-добрият микс от песни!