На Разпети петък се спазват строги забрани за работа, храна и празнуване 03 май, 2024

На Разпети петък се спазват строги забрани за работа, храна и празнуване
Снимка: БГНЕС

Днес е Разпети петък – най-тъжният ден от Страстната седмица.

През цялата Страстна седмица църквата си спомня важни библейски събития, включително последните дни на земята и разпъването на Христос. Според легендата Исус е бил разпънат на кръста в петък и оттогава вярващите спазват специални традиции и забрани на този ден. 

На Разпети петък в храмовете се извършва опело. Вярващите ходят на църква, носят едно яйце и здравец, които се оставят на масата пред разпятието, минават три пъти под масата за здраве, излизат и целуват разпятието. 

През деня не се служи Света литургия. На вечерната служба в храма се съпреживява Христовата смърт – изнася се Христовата Плащаница, посветена на погребението на Спасителя.   С нея се обикаля около храма и символично се извършва погребението на Христос. 

На този ден великденският пост е особено строг. Абсолютно забранено е да се подхваща каквато и да е работа. Народът казва, че „На този ден и птичка гнездо не вие“. Строго са забранени песните и веселбите.

С Разпети петък приключва и Страстната седмица. Следващите дни са посветени на възкресението на Иисус Христос и радостта на всички вярващи.  

За още любопитни новини – слушай радио Веселина – най-добрият микс от песни!

Хороскоп Виж всички

Нотификация