400 танцьори ще мерят стъпки в "Люлякова ръченица" 12 май, 2024

400 танцьори ще мерят стъпки в
Снимка: Община Ловеч

Любителски самодейни танцови състави от страната се събират в Ловеч на Национален фестивал за обработен фолклор "Люлякова ръченица".

Седмото издание на фестивала ще се проведе на 12 май с домакинството на Народно читалище „Зорница – 2010 – Нено Щрегарски“ и финансовата подкрепа на Община Ловеч.  

Фестивалът е с конкурсен характер. Журито ще оценява изпълнение, костюми, сценично присъствие и музика. Председател на журито е Мирослав Димитров, главен художествен ръководител и хореограф на ансамбъл „Пирин“ – Благоевград. 

Тази година участниците са 400 от 19 състава от цялата страна. Те ще тръгнат от началото на пешеходната зона и с дефиле ще стигнат до сцената на площад „Тодор Кирков“, където ще са изпълненията им. 

Новото тази година е, че фестивалът ще бъде съпътстван с изложба на автентични носии. Костюмите са на Ивана Манева от Хисаря. Тя има събрани сто костюма, но в Ловеч на първата си изложба ще покаже 30 от тях. С десет от тях ще бъдат облечени момичета на фолклорна формация „Елит“, които ще дефилират на фестивала. Част от изложбата са и 40 пафти от личната колекция на кмета на Ловеч Страцимир Петков, събирани над 20 години. Експозицията е подредена в Художествена галерия „Теофан Сокеров“.

За още любопитни новини – слушай радио Веселина – най-добрият микс от песни!

Хороскоп Виж всички

Новини

Нотификация