Томина неделя: Краят на великденския празничен цикъл 12 май, 2024

Томина неделя: Краят на великденския празничен цикъл
Снимка: pxhere.com

Томина неделя, известна още като Празна неделя или Светла неделя, се отбелязва в последния ден от седмицата след Великден. Този празник е посветен на апостол Тома, един от 12-те ученици на Исус Христос, и слага край на празничния цикъл, свързан с Възкресението.

Апостол Тома Неверни

Апостол Тома е известен в историята с прозвището си "Неверни". След възкресението си Исус се явява на учениците си, но Тома не е сред тях. Когато по-късно те му разказват, че са видели Господа, той им отказва да повярва, освен ако не види с очите си раните от гвоздеите и не сложи ръка на ребрата Му.

Исус се явява отново на Тома и му дава възможност да провери раните си. Тогава Тома изповядва вярата си: "Господи мой и Бог мой!". Исус му отвръща: "Защото ме видя, повярва ли? Блажени са тези, които без да видят, са повярвали."

Празникът

Названието "Томина неделя" произлиза от името на неделния ден, на който според християнския календар възкръсналият Исус се явява на учениците и последователите си. Седмицата след Великден се нарича още Светла или Празна, поради забраната за извършване на каквато и да е работа.

Томината неделя е важен празник в християнския календар и бележи края на великденския празничен цикъл. Вярващите се събират в църквите, за да отбележат събитието и да се помолят за укрепване на вярата си.

За още новини – слушай радио Веселина – най-добрият микс от песни!
 

Хороскоп Виж всички

Новини

Нотификация