Превенцията и ранното диагностициране на рак на гърдата е в твоите ръце! 20 май, 2024

Превенцията и ранното диагностициране на рак на гърдата е в твоите ръце!

Рак на гърдата

Снимка:

В началото на 2021 г. Световната здравна организация обяви рака на гърдата за най-разпространеното онкологично заболяване сред населението на планетата. Една от основните причини за това е, че в по-голямата част от случаите се диагностицира в късен стадий, когато шансовете за ефективно лечение са малки.

Ранната диагностика е ключът към успешното лечение.

Д-р Ваня Митова е началник на Отделение по хирургия на гърда и реконструктивна хирургия към УСБАЛ по Онкология „Проф. Иван Черноземски“ в София.

Тя е и създател на първата у нас мобилна мултимодална апликация BreastHelp за превенция и проследяване на вече диагностицирани пациентки с рак на гърдата. В началото на месец май д-р Митова премина курс по онкопластична хирургия в Кеймбридж по покана на д-р Амит Агравал, основател на курса. Тя е сред малкото специалисти у нас, преминали обучение през три от най-елитните места в света - Оксфорд, Кеймбридж и Париж (Институт Кюри).

Всеки един от модулите в мобилното приложение BreastHelp включва полезна информация за съответната група жени, за която е предназначен модула. ЕВ модула за вече диагностицираните с рак на гърдата жени има доста повече и по-специфична информация. Тя е  структурирана така, че всяка жена да може да намери отговорите на всички въпроси, с които се сблъсква, когато чуе диагнозата „рак на гърдата“. А въпросите наистина са много - от това какво изследване да си направят, какво направление им е необходимо, до това как да се хранят и какво да очаква при всяка една от различните терапиите, през които преминават тези пациентки. Ако една жена е добре информирана за това какво й предстои, то тя много по-лесно ще премине през целия път на диагностиката, лечението и проследяването. И обратното – неизвестността и лутането в системата на здравеопазването водят до отчаяние в тези жени. Това беше и една от основните причини за създаването на BreastHelp.

В този епизод на „Доктор здраве с Мария“ гледайте как се прави пълен самопреглед на гърдата!

Каква е вероятността да се развие лимфедем след лечение за рак на гърдатa

Лимфедемът е една от възможните последици след лечение на рак на гърдата. Според актуални данни от клинични проучвания оток (едем) би могло да се развие при до 20% от всички пациенти, в зависимост от наличието на придружаващи заболявания, стадия и вида преминало лечение (най-вече след оперативно или лъчелечение). Най-често оток се появява в ръката от страната на оперираната гърда или в самата гърда. Относно лечението - съвременните стандарти за поведение включват т.нар пълна противооточна терапия, която е комбинация от различни методи - мануален лимфен дренаж, компресионно бандажиране и носенете на компресивни ръкавици или ръкави, упражнения и грижа за кожата. Менажирането на лимфния оток задължително трябва да се извършва от специалист, защото има много тънкости, както в поведението, така и в избора на подходящи продукти. Например при компресивните ръкави е важно да се използва т.нар. плоска плетка и чрез градуирана компресия да увеличава налягането в крайника така, че течността да се премества от зона с високо налягане към област с по-ниско налягане.

В модула на вече диагностицираните с рак на гърдата пациентки в приложението BreastHelp е разработена онлайн група за взаимопомощ заедно с екипа от Центъра за психологична помощ в болница "Лозенец" с водещите психолози - д-р Виолета Азис, Любомир Драганов и Здравка Анина, клиничен психолог и психотерапевт.

Често жените, които чуят диагнозата „рак на гърдата“ изпадат в крайности, повлияни от страха – страхът от неизвестното, страхът от премахване на гърдата, страхът от медикаментозната терапия, от загубата на коса, страхът от изоставяне от мъжа да тях и още много други страхове. В тези случаи е необходимо да подхождаме с разбиране и внимание. Винаги трябва да се обяснява подробно какво предстои. Задължително е жените да знаят, че съвсем не е необходимо винаги да се премахва цялата гърда, че химиотерапията с всички странични ефекти не е метод за лечение при всички пациентки и че тази диагноза всъщност не е присъда. Д-р Ваня Митова винаги включва в процеса на лечение и психолог, който помага значително за приемане на диагнозата и стабилизиране на емоционалното състояние. От ежедневната практика установява, че всъщност психологът често става водещ за постигане на добрите крайни резултати. Затова добавя в приложението BreastHelp и онлайн психологически групи за подкрепа, в който водени от специалист пациентки с общи интереси, със сходен стадий на заболяването и в определен етап от лечението им провеждат онлайн срещи в продължение на няколко месеца. Резултатите са смайващи, но и тук специалистът има значение. Водещ психолог в приложението е д-р Виолета Азис, която има богат опит в груповата терапия и е сертифициран психодрама терапевт към международния ITI институт – единствената легитимна световна организация за обучение на специалисти  за работа онлайн. Така лекувайки тялото, екипът от лекари се грижи и за психо-емоционалното състояние на пациентките.

Хороскоп Виж всички

Новини

Нотификация