България е сред страните с най-дълга работна седмица 30 май, 2024

България е сред страните с най-дълга работна седмица
Снимка: unsplash.com

Европейската статистическа агенция Евростат обяви, че средната продължителност на работната седмица за хора на възраст между 20 и 64 години, работещи на основната си работа в ЕС, е била 36,1 часа през 2023 г.

Данните на Евростат обаче разкриват сериозни разлики между отделните държави членки. Най-дълга работна седмица е отчетена в Гърция (39,8 часа), следвана от Румъния (39,5), Полша (39,3) и България (39,0). В другия край на спектъра Нидерландия се радва на най-кратката работна седмица (32,2 часа), следвана от Австрия (33,6) и Германия (34,0).

Разлики в зависимост от икономическия сектор

Евростат отбелязва и съществени разлики в продължителността на работната седмица между различните икономически сектори. Най-дългата работна седмица през 2023 г. е наблюдавана в селското, горското и риболовното стопанство (41,5 часа), минното дело и кариерите (39,1) и строителството (38,9). В същото време най-кратките работни седмици са регистрирани в дейностите на домакинствата като работодатели (26,7 часа), образование (31,9) и изкуство, развлечения и отдих (33,0).

Данните на Евростат подчертават значителните вариации в продължителността на работната седмица в Европейския съюз. Докато някои държави и сектори се характеризират с по-дълги работни дни, други се радват на по-кратки и балансирани работни графици.

За още любопитни новини – слушай радио Веселина – най-добрият микс от песни!
 

Хороскоп Виж всички

Нотификация