Неапол оглави класация за кулинарен туризъм в света 31 май, 2024

Неапол оглави класация за кулинарен туризъм в света
Снимка: unsplash.com

За много туристи най-вълнуващата част от всяко пътуване е храната. Това са пътешествениците, които се събуждат в първия ден от пътуването, развълнувани от всички кулинарни изкушения, които ги очакват: от обширни пазари, предлагащи местни деликатеси, през нощна улична храна, до ресторанти с традиционни ястия.

Точно тези гурме пътешественици е имал предвид Time Out, когато световната медийна организация е съставила нова класация на най-добрите градове в света за гурме.

„Храната е всичко, когато пътувате. Доброто или лошото хранене може да направи или да провали пътуването - обикновено то е едно от нещата, които помним най-много“, казва Грейс Биърд, редактор на Time Out за пътувания.

На първо място в списъка на Time Out е италианският град Неапол, за който често се говори, че е родното място на пицата. Не е изненадващо, че сиренето на пица „Маргарита“ е изтъкнато в списъка на Time Out като „задължителното ястие“ в града, но също така са споменати и разкошното ястие от паста „Неаполитанско рагу“ и сладката „Сфолятела“.

На второ място в списъка на Time Out е южноафриканският град Йоханесбург. Задължителното ястие в града е сандвичът kota - хляб пълен с вкусни съставки като картофен чипс, колбас, яйце или сирене, а също така bunny chow - южноафриканска улична храна, включваща къри, месо или боб, пълнени в хляб.

Топ 3 на Time Out се допълва от перуанската столица Лима, където на посетителите се препоръчва да опитат характерните ястия ceviche и arroz con pollo (пиле с ориз). Ресторант в Лима е обявен за номер едно в класацията „50-те най-добри ресторанта в света“ за 2023 г.

Общото между всички градове в списъка е, че те „преживяват кулинарен ренесанс", а  редакторите от Time Out са търсили градове, „в които качествените ястия са достъпни за пътниците с различен бюджет“.

За още любопитни новини – слушай радио Веселина – най-добрият микс от песни!

Хороскоп Виж всички

Новини

Нотификация