С над 60 инициативи отбелязваме Световния ден на околната среда 05 юни, 2024

С над 60 инициативи отбелязваме Световния ден на околната среда
Снимка: МОСВ

С почистване на замърсени терени, засаждане на растения и семена, походи в планината, конкурси, музикални концерти, беседи с ученици и други събития днес се отбелязва Световният ден на околната среда

Темата тази година е "Нашата земя, нашето бъдеще, ние сме поколението възстановяване" с фокус върху борбата с опустиняването и деградацията на почвите, което засяга над 3 милиарда души, и засилването на устойчивостта на сушите. Според прогнозите на ООН до 2030 г. сушата, увреждането на земята и опустиняването може да принудят 135 милиона души да мигрират.

В София празникът на природата ще бъде отбелязан с концерт с участието на Стефан Вълдобрев и „Обичайните заподозрени“ и DARA в 18:00 ч. пред Кино „Кабана“, а в района ще бъдат разположени 28 табла със снимки и информация за резултатите от изпълнението на успешните екологични проекти по програмата.

С акция по почистване на отпадъци в крайречната пешеходна пътека и гористия терен между река Марица и Гребна база – Пловдив пловдивчани ще могат да отбележат Световния ден на околната среда. От Аграрния университет организират посещение на опитни полета за биологично земеделие, микроскопски наблюдения, рисуване на авторски торбички за многократна употреба. 

Във Варна инициативите ще поставят акцент върху децата. Открити уроци и игри са предвидени в няколко детски градини и училища.

От 15:00 ч. е планирано посещение на парк „Ямача“ с деца от Хасково, които ще се включат в екологични игри и състезания. В Благоевград ученици ще засаждат семена от арония, люляк, полски бряст и черен бор. Пешеходен преход по маршрут „гр. Враца - Боров камък“ организира РИОСВ Враца

За още любопитни новини – слушай радио Веселина – най-добрият микс от песни!

Хороскоп Виж всички

Новини

Нотификация