Чудотворна икона пристига за първи път в България 09 юни, 2024

Чудотворна икона пристига за първи път в България
Снимка: Великотърновска Света митрополия

За първи път в България ще бъде изложена за поклонение иконата с чудотворните мощи на Св. Никифор Прокажения. Това ще се случи в Габрово на 11 юни (след това и в други градове на епархията), с благословението на Великотърновския митрополит Григорий.  

За Свети Никифор се знае, че чува молитвите на вярващите много бързо и помага за хора, страдащи от рак, психични разстройства, сърдечни заболявания, душевни проблеми, семейни неразбории и множество тежки заболявания. В Гърция го наричат скрит (таен) светец, защото неговите духовни подвизи са били известни на малцина в ограничения му социален кръг в болницата.

Хиляди са чудесата по молитвите на Прокажения Чудотворец, за когото малко хора знаят, дори и в родината му Гърция. 

В 9:00 часа сутринта на 11 юни с камбанен звън иконата ще бъде посрещната в храма "Успение Богородично" в Габрово и ще остане в църквата за поклонение през целия ден. В 18:00 часа, пред иконата с мощите на Свети Никифор Прокажения Чудотворец ще бъде отслужен молебен за здраве и душевно спасение. Идването на мощите на светеца е съпътствано от представяне на книгата за неговия живот и чудеса „Свети Никифор Прокажения Чудотворец“ в храма.  Автор на книгата е атонският монах Симон Светогорец. Той посочва, че специфичното за светеца е, че изпълнява желанията ни мигновено.

За още любопитни новини – слушай радио Веселина – най-добрият микс от песни!

Хороскоп Виж всички

Нотификация