Слънчеви невести ще обагрят Асеновград в бяло на Еньовден 12 юни, 2024

Слънчеви невести ще обагрят Асеновград в бяло на Еньовден
Снимка: Община Асеновград

Асеновград ще се превърне в истинско царство на белоснежните булки на Еньовден! Стотици момиченца, облечени в празнични рокли, ще преминат по улиците на града, за да се включат в единствения по рода си ритуал „Калиница“.

Традицията е отворена за всички момичета между 3 и 12 години, които могат да участват максимум 3 поредни години. Не е от значение откъде са – Асеновград, България или друга точка на света.

Ритуалът е тясно свързан с големия християнски празник Еньовден. „Слънчевите невести“, както още се наричат малките булки, се събират по изгрев слънце, за да наберат пресни билки, огрени от чистата роса на Родопа планина.

ПРОГРАМА:

23 юни (неделя):

  • 12:00 – 18:00 ч.: Етнографска къща Асеновград
    • Всички желаещи да се включат в ритуала могат да оставят своя „нишан“ (пръстен, гривна, фиби, диадема, брошка) в „мълчана“ вода под наровото дърво в двора.
    • Нишаните (препоръчително е да не са скъпоструващи) ще престоят цяла нощ под звездите и луната, за да се заредят с магия.

24 юни (понеделник):

  • 07:45 ч.: Етнографска къща Асеновград
    • „Слънчевите невести“ ще получат обратно своите „нишани“, заедно с късмети за щастлив семеен живот и добър съпруг.
    • Момичетата ще преминат под огромен венец от еньовски билки, за да бъдат здрави и засмени през цялата година.

Вярвания и традиции:

  • Според старите вярвания, момиче, участвало 3 поредни години в „Калиница“, ще има „леко венчило“ и ще донесе радост и берекет на семейството си.

За още любопитни новини – слушай радио Веселина – най-добрият микс от песни!
 

Хороскоп Виж всички

Новини

Нотификация