Как да намалим стреса при гледане на футболен мач 23 юни, 2024

Как да намалим стреса при гледане на футболен мач
Снимка: pxhere.com

Учени доказаха, че яденето на пица намалява стреса по време на гледане на мачове

В изследване, обхванало 2000 футболни фенове, учените са следили кръвното налягане, пулса и реакцията на кожата, за да установят как те се променят при различни условия при гледането на мач. Така те са успели да докажат, че нервността на феновете спада още при улавянето на аромата на пицата. Хапването на парче пица допълнително сваля кръвното налягане и пулса.

Учените са установили и други начин за справяне със стреса, освен яденето на пица - сред тях са сядането на ръба на дивана или стола, както и дълбоките вдишвания

Изследването показало, че гледането на футболен мач е много стресова ситуация за 92 процента от анкетираните. Най-напрягащата ситуация за наблюдаване е изпълнението на дузпи, следвана от чакането на последния съдийски сигнал при минимална преднина и чакането на ВАР решения. Стресови са също така изпускането на чисто положение за гол, допускането на елементарен гол или търсенето на изравнителен или победен гол в последните минути.

31 процента от запитаните признават, че по време на всеки мач се питат защо се подлагат на такъв стрес. Други 29 процента споделят, че загубата на любимия отбор разваля настроението им за дълъг период.

За още любопитни новини – слушай радио Веселина – най-добрият микс от песни!

Хороскоп Виж всички

Нотификация