Видовден: Денят на възмездието и култа към слънцето 15 юни, 2024

Видовден: Денят на възмездието и култа към слънцето
Снимка: unsplash.com

На 15 юни отбелязваме Видовден, ден, изпълнен с богата символика и дълбоки народни вярвания. Известен още като Денят на възмездието, той ни напомня, че всяко действие има своите последици, а доброто и злото рано или късно ще получат своята справедлива оценка.

Според легендите, Вида е сестра на светците Вартоломей и Елисей. Нейната роля е да наблюдава и наказва сторените от тях пакости. Оттук произлиза и емблематичният израз „Ще дойде Видовден“, символизиращ неизбежното възмездие.

Вярвания и традиции

В народните представи Видовден е ден, в който не бива да се започва нова работа. Смята се, че така ще се омилостивят светците и ще се предпази от градушка. Денят е тясно свързан и със слънчевия култ. Хората го посрещат в ранни зори, вярвайки в неговата лечебна сила.

Младите момичета пък изпълняват различни „любовни ритуали“ и гадания, за да привлекат вниманието на избраника си. Вярванията гласят, че омиване с „видовенска“ вода ще донесе красота и буйна коса, а гадаенето с растението шавар ще разкрие кой ще е бъдещият им съпруг.

Днес Видовден се празнува най-активно в Годечко, Брезнишко и Трънско. В Граовско пък е известен като празник на здравето на очите. Хората с проблеми със зрението напръскват очите си с росни клонки, вярвайки, че това ще им помогне да прогледнат.

Имен ден на 15 юни празнуват Видо, Вида, Виден, Видена, Виделина, Видослав, Видослава, Видостин, Видостина, Видела.

За още любопитни новини – слушай радио Веселина – най-добрият микс от песни!
 

Хороскоп Виж всички

Нотификация