Цените на бирата в Европа: Скандинавия начело, България на опашката 17 юни, 2024

Цените на бирата в Европа: Скандинавия начело, България на опашката
Снимка: unsplash.com

Футболните фенове, пригответе се! Европейското първенство по футбол е тук, а с него идват и вълнуващите мачове, емоциите и... бирата. Но колко ще ви струва удоволствието да се насладите на халба бира, докато гледате любимия си отбор? Цените варират значително в зависимост от това къде се намирате.

Скандинавските страни, Великобритания и Франция оглавяват класацията за най-скъпа бира. В Рейкявик, Исландия, ще трябва да се разделите с 10 евро за бира, а в Осло, Норвегия, цената е 9,60 евро. Копенхаген и Хелзинки следват плътно с по 8 евро за бира. Лондон и Париж също не са далеч – там ще платите 7,70 евро и 7 евро съответно.

За щастие, за феновете с по-ограничен бюджет има и по-евтини варианти. В Киев, Украйна, бирата струва само 1,10 евро, а в Минск, Беларус, и Кишинев, Молдова, цените са 1,20 евро и 1,30 евро съответно. Мадрид и Лисабон също предлагат сравнително достъпни цени – 3,50 евро и 1 евро за бира.

Важно е да се отбележи, че тези цени са номинални и не отразяват стандартите на покупателната способност (ППС). За да направим по-справедливо сравнение, можем да разгледаме индексите на ценовите равнища (ИЦР). Те показват колко е скъпа една страна в сравнение със средното за ЕС, като се вземат предвид различните нива на доходи.

Например, ИЦР за Норвегия е 171, което я прави най-скъпата страна в Европа. България, от друга страна, е с ИЦР 82, което я прави една от най-евтините.

За още любопитни новини – слушай радио Веселина – най-добрият микс от песни!
 

Хороскоп Виж всички

Новини

Нотификация