Как се избират имената на ураганите 18 юни, 2024

Как се избират имената на ураганите
Снимка: unsplash.com

Имената на ураганите се избират от Световната метеорологична организация (СМО) по предварително определени списъци.

Ето как протича процесът на именуване на тези мощни тропически циклони:

  1. Списъци с имена: СМО поддържа шест списъка с имена, които се редуват всяка година. Всеки списък съдържа по 21 имена в азбучен ред, като се пропускат буквите Q, U, X, Y и Z поради ограничения брой подходящи имена, започващи с тях.
  2. Редуване на списъците: Шестте списъка се използват последователно всяка година. Така първият списък се използва отново на всеки седем години, освен ако някое от имената не бъде пенсионирано.
  3. Пенсиониране на имена: Ако ураган причини значителни щети и жертви, свързаното с него име се изважда от употреба и се заменя с ново, започващо със същата буква. Така се избягва повторното използване на имена, носещи негативни асоциации.
  4. Полово разпределение: Имената в списъците са подредени в редуваща се последователност от мъжки и женски. Традиционно всички урагани носеха женски имена, но от 1979 г. това се промени към редуване на половете.
  5. Многоезичност: Списъците включват имена, характерни за различните страни в съответния регион. Така в Атлантическия басейн има имена с английски, испански и френски произход, докато в източната част на Тихия океан преобладават испанските имена.
  6. Гръцка азбука: В редки случаи, когато всички имена от годишния списък се изчерпат, за следващите урагани се използват букви от гръцката азбука по ред - Алфа, Бета, Гама и т.н.

Именуването на ураганите внася яснота в комуникацията и улеснява тяхното проследяване. Имената правят ураганите по-лесни за запомняне от техническите термини, особено когато става въпрос за няколко едновременни бури. Така системата за именуване подпомага усилията за повишаване на обществената информираност и готовност при тези опасни природни явления.

За още любопитни новини – слушай радио Веселина – най-добрият микс от песни!
 

Хороскоп Виж всички

Новини

Нотификация