София в топ 10 на градовете с най-голям ръст в класацията за най-добрите места за живеене 27 юни, 2024

София в топ 10 на градовете с най-голям ръст в класацията за най-добрите места за живеене
Снимка: #soSofia

Българската столица София се изкачи с пет позиции в годишната класация на Economist Intelligence Unit (EIU) за най-добрите места за живеене в света, достигайки 103-то място от общо 173 града. Това я прави един от десетте града, които са се подобрили най-много в класацията през последната година.

Според EIU София е постигнала най-голямо подобрение в категорията "Образование", където резултатът ѝ се е увеличил с 4.8 единици. Градът е отбелязал ръст и в категориите "Здравеопазване" (с 2.1 единици) и "Околна среда" (с 1.4 единици).

В общия индекс за качество на живот София е подобрила резултата си с 1.6 единици, което я поставя наравно с Хо Ши Мин във Виетнам. По-голямо подобрение е отбелязал само Хонконг (2.1 единици).

Освен София, в десетката на най-динамично изкачилите се градове влизат още три европейски града: Букурещ (Румъния), Белград (Сърбия) и Будапеща (Унгария).

Класацията на EIU за най-добрите места за живеене се основава на оценка на 173 града по 50 фактора, групирани в десет категории: здравеопазване, култура и околна среда, сигурност, образование, инфраструктура, транспорт, лична сигурност, политическа стабилност и климат.

За още любопитни новини – слушай радио Веселина – най-добрият микс от песни!
 

Хороскоп Виж всички

Новини

Нотификация