Със специална врачанска "кметска" лютика започва фестивала на Леденика 28 юни, 2024

Със специална врачанска
Снимка: Фейсбук/Община Враца

Тази година Националният фолклорен събор “Леденика” ще се проведе в три дни – от 28 до 30 юни. 

На поляната пред едноименната пещера във Врачанския Балкан, жителите и гостите на Враца ще имат възможността да участват, а след това и да опитат от специалната "кметска" лютика. В приготвянето ще се включи кметът Калин Каменов, а вечерта ще продължи с концерт на Юри Крумов.

От събота сутринта започват изпълненията на самодейните и фолклорни състави от цялата страна. В късния следобед ще са народните борби, конкурсът за автентични носии, съревнованието „Глас на Балкана“, най-дългото врачанско хоро. Вечерта на сцената на фестивала концерт ще изнесе популярният изпълнител Светлин Миланов, последван от кукерски и нестинарски игри. Денят ще завърши с концерт на Анелия.

Кулминацията на събора ще е Северняшката сватба, в която тази година по стара българска традиция ще се венчаят врачаните Теодора и Михаел. По традиция на сватбата ще се допускат само гости с национални носии.

И тази година транспортът за всички желаещи да посетят Националния фолклорен събор „Леденика“ ще бъде безплатен. От Общината са осигурени са превозни средства и за трите фестивални дни. Началната спирка във Враца ще е на пл. „Македония“.

За още любопитни новини – слушай радио Веселина – най-добрият микс от песни! 

Хороскоп Виж всички

Новини

Нотификация