Юни е бил най-топлият у нас от 1930 година - юли също се очертава горещ 30 юни, 2024

Юни е бил най-топлият у нас от 1930 година - юли също се очертава горещ
Снимка: pixabay.com

Отминаващият юни по оперативни данни на НИМХ се очертава да е най-топлият юни от 1930 г. насам. 

Преполовихме годината, вече е време да научим и изгледите за метеорологичното време през юли. 

Според прогнозата на НИМХ - юли ще започне с предимно слънчево и сравнително топло време. В следобедните часове  на отделни места в крайните западни и планинските райони ще превали и прегърми. 

На 2 и 3 юли ще премине студен атмосферен фронт и въздушната маса ще се лабилизира. И през следващите дни до средата на първото десетдневие на много места в страната ще има краткотрайни валежи, гръмотевични бури и градушки. 

През втората половина от първото десетдневие времето ще бъде предимно слънчево, с развитие на купеста облачност над планинските райони, където не са изключени и краткотрайни валежи. 

През второто десетдневие по-голяма е вероятността за слънчево и сухо време. Не е изключено в отделни дни да има и изолирани краткотрайни валежи, главно в планинските райони. Температурите ще се повишат и отново се очаква да бъдат по-високи от обичайните. 

През третото десетдневие изгледите за температурите са да останат сравнително високи. През първите дни от периода има по-голяма вероятност за развитие на купесто-дъждовна облачност и валежи, придружени с гръмотевици на повече места в страната. Относително по-малка е вероятността за валежи от средата на второто десетдневие до края на месеца.

Снимка: НИМХ

За още любопитни новини – слушай радио Веселина – най-добрият микс от песни! 

Хороскоп Виж всички

Нотификация