Любима салата празнува днес 100 годишен юбилей 04 юли, 2024
Салатата "Цезар" дължи името си на Цезар Кардини - италиански емигрант, който отваря ресторанти в Мексико и в САЩ в началото на 30-те години.
Кардини живее в Сан Диего, но работи и в Тихуана, където избягва ограниченията на Сухия закон в САЩ.
Дъщеря му, Роза, разказва, че баща ѝ създава салатата, когато голям приток на клиенти покрай Четвърти юли през 1924 г. изчерпва запасите на кухнята. Кардини се справя с това, което има, добавяйки драматичен усет „от готвача“, като приготвя салатите редом до масите за сервиране.
Скоро именно този оригинал на "Цезар"-а станал моден сред холивудските звезди, а от там и сред обикновените американци.
Оригиналната салата Цезар включва маруля и крутони, пармезан, лимонов сок, зехтин, сол, черен пипер, сурово яйце - само жълтък и сос Уорчестър.
Оригиналът на салатата е с цели марулеви листа, които не се режат. Те са обилно оваляни в соса, който се е получил от жълтъка, пармезана и Уорчестър-а. Самият Цезар Кардини категорично се противопоставя на добавянето на аншоа в салата, за което призовават много рецепти днес.
Съществуват много вариации на салата – с добавено гриловано пилешко месо или морски деликатеси. Някои мексикански ресторанти заместват крутоните с тортия чипс, а пармезана – със сирене Котиха.
За още любопитни новини – слушай радио Веселина – най-добрият микс от песни!