Сладоледът: наслада с ползи, но и с мярка 08 юли, 2024

Сладоледът: наслада с ползи, но и с мярка
Снимка: unsplash.com

В разгара на лятото сладоледът е неизменен десерт за мнозина. Американски диетолози ни припомнят за неговите ползи, но и за някои недостатъци, които е добре да знаем.

Ползи от сладоледа:

  • По-богат на калций и протеини: В сравнение с други десерти, сладоледът е по-добър източник на калций, важен за здравината на костите, мускулите и зъбите. Две трети от чаша млечен сладолед съдържат около 12% от препоръчителната дневна доза калций за възрастен. Също така, сладоледът може да осигури около 6 грама протеини на порция, колкото едно яйце.
  • Оптимално количество мазнини: Сладоледът съдържа мазнини, които в комбинация с протеините му водят до по-плавно покачване на кръвната захар, намалявайки риска от диабет и сърдечносъдови проблеми.
  • Добро настроение: Сладоледът стимулира производството на серотонин, хормонът на щастието, който подобрява настроението и намалява стреса.

Недостатъци на сладоледа:

  • Високо съдържание на захар: Въпреки предимствата си, сладоледът остава десерт с високо съдържание на захар. Прекаляването с него може да доведе до наддаване на тегло и други здравословни проблеми.
  • Неподходящ за хора с непоносимост към лактоза: Млечните сладоледи съдържат лактоза, млечна захар, която може да причини храносмилателни проблеми при хора с непоносимост.

За още любопитни новини – слушай радио Веселина – най-добрият микс от песни!
 

Хороскоп Виж всички

Новини

Нотификация