Луната е спечелила 1,1 секунди от последното ни посещение, показва ново проучване на НАСА 09 юли, 2024

Луната е спечелила 1,1 секунди от последното ни посещение, показва ново проучване на НАСА
Снимка: БГНЕС

Откакто астронавти за последен път стъпиха на лунната повърхност преди 52 години, времето е минавало с различно темпо за Земята и Луната. Ново проучване на НАСА показва, че Луната е "спечелила" 1,1 секунди от нашето последно посещение, поради гравитационните разлики между двете небесни тела.

Въпреки че това може да изглежда незначително, тази малка разлика във времето може да се окаже решаваща за синхронизиране на навигационните системи при бъдещите мисии до Луната и Марс. НАСА планира да върне астронавти на Луната до 2026 г. в рамките на мисиите си "Артемида", а разбирането на лунното време ще бъде от съществено значение за успеха на тези мисии.

Проучването, проведено от учени от НАСА, използва атомни часовници, за да измерят разликата във времето между Земята и Луната. Те откриват, че Луната има по-бавно темпо на времето от Земята, поради по-слабата си гравитация.

"Това е важен резултат, който може да има значителни последици за бъдещите космически изследвания", каза д-р Виктор Туришев, водещ автор на проучването. "Разбирането на лунното време ще бъде от съществено значение за синхронизиране на навигационните системи и за гарантиране на безопасността на астронавтите при бъдещи мисии."

Резултатите от проучването все още не са рецензирани, но те вече предизвикват интерес сред космическите агенции по целия свят. НАСА, в сътрудничество с други американски агенции, е натоварена със задачата да разработи система за отчитане на лунното време, с която да се съгласят и други космически агенции.

За още любопитни новини – слушай радио Веселина – най-добрият микс от песни!
 

Хороскоп Виж всички

Нотификация