Изложба „Истина или лъжа? История на подправянията и фалшификациите“ в София 16 юли, 2024

Изложба „Истина или лъжа? История на подправянията и фалшификациите“ в София

Етнографски музей

Снимка: БГНЕС

От 16 юли до 20 октомври Домът на европейската история към Европейския парламент в Брюксел и Националния етнографски музей в София организират изложба „Истина или лъжа? История на подправянията и фалшификациите“, която може да бъде посетена в залите на Националния етнографски музей.

Историята на човечеството е изпълнена с безброй примери за лъжи, замаскирани като истина. В хода на вековете – при война, в политиката, икономиката и в други сфери на човешката дейност – фалшифицирането и измамата се използват от своите създатели за постигането на желани цели. Старателно подготвени, тези фалшификации прикриват фактите в лабиринт от полуистини и пълни измислици.

Изложбата, чието оригинално заглавие е „Fake (f)or Real”, изследва именно подобен род теми като представя различни фалшификации в исторически контекст. Важно място в нея заемат обстоятелствата, обясняващи причините, интересите и мотивите, които са били влагани за създаването на тези фалшификации. Обърнато е внимание и на влиянието, което те са оказали върху очакванията, ценностите и вярванията на хората и как в последствие са били развенчавани.

За още новини – слушай радио Веселина – най-добрият микс от песни!

Хороскоп Виж всички

Нотификация