Как яйцата ни поддържат здрави 17 юли, 2024
Някога яйцата бяха под въпрос заради холестерола и мазнините, но науката доказа техните ползи. С богато съдържание на протеини, витамини и минерали, те са истинска суперхрана на достъпна цена.
Защо да ядем яйца?
- Засищат и подпомагат отслабването: Комбинацията от протеини и мазнини в яйцата ги прави засищащи, което може да намали желанието за хапване и да доведе до по-малко калории, приети през деня.
- Подобряват метаболизма и контролират апетита: Яйцата, консумирани на закуска, могат да ускорят метаболизма и да регулират апетита, което е предпоставка за здравословно тегло.
- Подсилват имунитета: Богати на витамини и минерали, яйцата укрепват имунната система и ни помагат да се борим с инфекции.
- Подобряват когнитивното здраве: Хранителните вещества в яйцата са от съществено значение за поддържането на остър ум и добра памет.
- Грижат се за здравето на сърцето: Противно на митове, умерената консумация на яйца (1-2 дневно) може да повиши "добрия" холестерол (HDL) и да намали риска от сърдечно-съдови заболявания.
- Поддържат здрава кожа: Яйцата са отличен източник на селен, важен за здравето на кожата.
- Грижат се за здрави кости: Витамин D в яйцата спомага за усвояването на калций и поддържа здравината на костите.
- Дават енергия: Жълтъкът е богат на хранителни вещества, включително витамин В12, D и холин, които са важни за преобразуването на храната в енергия.
- Пазят зрението: Лутеинът и зеаксантинът в яйцата са важни за здравето на очите и могат да намалят риска от дегенеративни заболявания.
- Намаляват тревожността: Лизинът и цинкът в яйцата могат да понижат нивата на тревожност.
- Борят се с възпалението: Яйцата съдържат антиоксиданти и омега-3 мастни киселини, които имат противовъзпалителни свойства.
Важно е да се отбележи:
- Препоръчителният дневен прием на яйца е 1-2 за хора без сърдечно-съдови заболявания.
- Хората със сърдечни проблеми е добре да се консултират с лекар за количеството яйца, което е безопасно за тях.
- За да се запазят максимално хранителните вещества, е добре яйцата да се готвят щадящо - варени, поширани или бъркани.
За още любопитни новини – слушай радио Веселина – най-добрият микс от песни!