От 1 септември лесен достъп до електронното здравно досие без електронен подпис 17 юли, 2024

От 1 септември лесен достъп до електронното здравно досие без електронен подпис
Снимка: his.bg

От 1 септември 2024 г. българските граждани ще получат по-лесен начин за достъп до своето електронно здравно досие (ЕЗД) чрез мобилното приложение еЗдраве.

Според публикуваните в "Държавен вестник" промени в наредбата на Министерството на здравеопазването, активацията на приложението вече ще става с помощта на QR код, без нужда от електронен подпис (ЕП).

Досега ЕП бе единственият начин за достъп до ЕЗД, което ограничаваше ползването му от голяма част от населението. По данни на МЗ, по-малко от 10% от българите разполагат с ЕП, което правеше редица административни услуги, включително достъпа до здравна информация, труднодостъпни.

С новите промени, човек ще може да активира еЗдраве, само като посети офис на Регионална здравна инспекция, Районна здравноосигурителна каса или "Информационно обслужване". Там служител ще му съдейства за генериране на QR код, който потребителят ще трябва само да сканира.

Първоначално се разглеждаше и вариантът личните лекари да генерират QR кодовете, но Българският лекарски съюз се противопостави, с мотива, че това не е тяхна отговорност.

Промените са в сила от 1 септември 2024 г.. За да активирате еЗдраве с QR код, посетете офис на РЗИ, РЗОК или "Информационно обслужване".

За още новини – слушай радио Веселина – най-добрият микс от песни!
 

Хороскоп Виж всички

Новини

Нотификация