Нови обитатели радват посетителите на зоопарка в Шумен 18 юли, 2024

Нови обитатели радват посетителите на зоопарка в Шумен
Снимка: Община Шумен

Пет суриката и новородено носато мече са най-новите обитатели на шуменския зоопарк. 

Ветеринарният техник на зоопарка Гюнай Тефиков съобщи пред БТА, че двойката носати мечета си имат бебе и малкото може да се види как се разхожда с майка си, а сурикатите - четири женски и един мъжки, са подарък от зоопарка в София и все още се климатизират.

Сурикатите (Suricata suricatta) са вид бозайници от семейство Мангустови (Herpestidae), които се срещат само в западните покрайнини на пустинята Калахари (Южна Африка). Живеят в дупки в земята и могат да стоят подобно на хора на два крака, за да наблюдават по-добре околността. 

Зоопаркът в Шумен вече си има име – „Кьошковете“, подобно на парка, в който е ситуиран.

Шуменският зоопарк отвори врати през май миналата година за посетители, след като бе реновиран, и посреща жители и гости на града в изцяло обновена обстановка. В него към момента могат да се видят около 20 вида животни, сред които котешки лемури, носати мечета, муфлони, кози, чинчили, зайци, два вида пауни, папагал монах, диамантен фазан, гризачи, различни видове птици и др. 

За удобство на посетителите по централната алея в зоопарка са поставени пейки и кошчета за отпадъци. Направена е и още една контактна зона, в която децата ще могат да се доближат до зайци и морски свинчета.

Предвижда се на следващ етап заедно с експозицията от екзотични животни в шуменския зоопарк да се извършва и научна дейност, свързана с отглеждането на редки и застрашени местни видове животни, както и последващото им връщане в естествена среда.

Работното време на зоопарка е от 10.00 до 18.00 часа всеки ден, включително в събота и неделя, като входът е безплатен.   

За още любопитни новини – слушай радио Веселина – най-добрият микс от песни! 
  

Хороскоп Виж всички

Новини

Нотификация