Хърватия: Лидер в чистотата на крайбрежните води в Европа 18 юли, 2024

Хърватия: Лидер в чистотата на крайбрежните води в Европа
Снимка: unsplash.com

Хърватия се откроява като водеща дестинация за плажуване в Европа, според нов доклад на Европейската комисия и Европейската агенция за околна среда.

Изследването, обхващащо 27 страни от ЕС, Албания и Швейцария, разкрива, че 99,1% от хърватските крайбрежни води са с "отлично" качество - впечатляващ резултат от 886 от 894 тествани локации.

Тази статистика поставя балканската страна на челно място в Европа по чистота на водите, следвана от Гърция, Кипър и Австрия. Докладът подчертава, че крайбрежните води в Европа като цяло са по-чисти от вътрешните водоеми.

Въпреки това превъзходно качество на водата, Хърватия се сблъсква с ново предизвикателство. В Адриатическо море се наблюдава разпространение на "кафява утайка" - всъщност нежелани морски водорасли.

Този природен феномен създава неудобства за плувците, като образува неприятен за кожата килим във водата.

Докато кристално чистите води на Хърватия предлагат идеални условия за разнообразни морски дейности като гребане, гмуркане с шнорхел и фотография, появата на водораслите може да повлияе на плажния опит на туристите. 

Властите и експертите наблюдават ситуацията, отбелязвайки, че това е нормално природно явление, въпреки неудобствата, които може да причини.

За още любопитни новини – слушай радио Веселина – най-добрият микс от песни!
 

Хороскоп Виж всички

Нотификация