Газираните напитки удвояват риска от рак преди 50-годишна възраст 22 юли, 2024

Газираните напитки удвояват риска от рак преди 50-годишна възраст
Снимка: unsplash.com

Ново проучване показва, че редовната консумация на газирани напитки може да удвои риска от развитие на рак на червата преди 50-годишна възраст. Младите хора и подрастващите са изложени на особен риск, като тези, които пият по две чаши газирано на ден, са два пъти по-склонни да получат заболяването.

Проучването, проведено от учени от Вашингтонския университет в Сейнт Луис, обхваща 95 464 медицински сестри в САЩ за период от 24 години. Участниците са били помолени да съобщават за хранителните си навици, включително колко често пият газирани напитки.

Резултатите показват, че жените, които пият по една или повече кутии газирано на ден, са с 56% по-висок риск от развитие на рак на червата преди 50-годишна възраст, в сравнение с тези, които не пият газирани напитки. При тези, които пият по две или повече кутии на ден, рискът е два пъти по-висок.

Рискът е още по-висок за младите хора. Тийнейджърите, които пият много газирани напитки, са с до една трета по-висок риск от развитие на рак на червата в по-късен живот.

Учените не са сигурни защо газираните напитки увеличават риска от рак, но има няколко теории. Една от тях е, че захарта в газираните напитки може да доведе до затлъстяване, което е рисков фактор за рак на червата. Друга теория е, че химикалите в газираните напитки могат да увредят ДНК и да причинят рак.

За още любопитни новини – слушай радио Веселина – най-добрият микс от песни!
 

Хороскоп Виж всички

Новини

Нотификация