Неделя, 21 юли 2024 г., е най-горещият ден в историята на Земята 23 юли, 2024

Неделя, 21 юли 2024 г., е най-горещият ден в историята на Земята
Снимка: unsplash.com

Неделя, 21 юли 2024 г., е официално обявена за най-горещия ден в историята на Земята, според предварителни данни от Службата за климатични промени "Коперник" на Европейския съюз. Средната глобална температура на въздуха на повърхността достигна 17,09 градуса по Целзий (62,76 градуса по Фаренхайт), надминавайки с леко предишния рекорд от 17,08 градуса по Целзий (62,74 градуса по Фаренхайт), установен през юли 2023 г.

Този рекорд е кулминация на поредица от екстремни горещи вълни, които обхванаха големи части от Северното полукълбо през последната седмица, включително САЩ, Европа и Русия. Според "Коперник", в техните записи, датиращи от 1940 г., неделята е надхвърлила среднодневния температурен рекорд, поставен миналата година.

Тенденцията на затопляне е тревожна: 13 от последните 14 месеца, от юни 2023 г. насам, са били най-горещите в историята за съответния месец. Учените предполагат, че 2024 г. може да се окаже най-горещата година в историята, надминавайки 2023 г., поради съчетанието от изменение на климата и природното метеорологично явление Ел Ниньо, което приключи през април тази година.

Този рекорд е поредното красноречиво доказателство за влиянието на изменението на климата върху нашата планета. Необходими са спешни действия за намаляване на емисиите на парникови газове и за смекчаване на последиците от екстремните метеорологични явления, които стават все по-чести и интензивни.

За още любопитни новини – слушай радио Веселина – най-добрият микс от песни!
 

Хороскоп Виж всички

Новини

Нотификация