Много имена празнуват днес на Свети Пантелеймон Всемилостиви 27 юли, 2024

Много имена празнуват днес на Свети Пантелеймон Всемилостиви
Снимка: unsplash.com

Свети Пантелеймон е бил лекар и мъченик за християнската вяра, живял през 3 век. Роден е в Никомидия (днешна Измит, Турция) в богато езическо семейство. След като приема християнството, става ученик на светия старец Ермолай и се посвещава на лечение на болни безплатно.

Свети Пантелеймон е известен със способността си да лекува и да извършва чудеса. Той е излекувал много хора, включително и слепи, парализирани и безнадеждно болни.

През 305 г. император Максимиан нарежда на всички християни да се отрекат от вярата си. Свети Пантелеймон отказва и е подложен на мъчения. След много мъки, той е обезглавен на 27 юли 306 г.

Свети Пантелеймон Всемилостиви е един от най-почитаните светци в православната църква. Той е смятан за покровител на лекарите, акушерките, майките и децата.

На 27 юли в България се честват празника на Свети Пантелеймон. Вярващите посещават църкви, за да се помолят за здраве и благополучие. Отбелязва се и с трапеза, на която се приготвят ястия с месо, риба, зеленчуци и плодове.

Ето някои от традициите, свързани с празника на Свети Пантелеймон:

  • Хората ходят на църква, за да се помолят за здраве и благополучие.
  • Оставят се дарове за църквата.
  • Приготвя се празнична трапеза, на която се сервират ястия с месо, риба, зеленчуци и плодове.
  • Запалват се свещи вкъщи и се правят молитви за здраве.
  • Някои хора спазват пост на 27 юли.

Свети Пантелеймон Всемилостиви е символ на вярата, надеждата и изцелението. Той е пример за това как можем да преодолеем трудностите и да останем верни на убежденията си.

На този ден имен ден празнуват: 
Милчо, Милчена, Милен, Милена, Милетин, Милица, Мирена, Милина, Миленко, Добри, Добрин, Добриян, Добра, Добрина, Добринка, Добрияна, Пантелей, Панчо, Панто, Панка

За още любопитни новини – слушай радио Веселина – най-добрият микс от песни!
 

Хороскоп Виж всички

Новини

Нотификация