Олимпиадата - любопитни факти от древността до наши дни 28 юли, 2024

Олимпиадата - любопитни факти от древността до наши дни
Снимка: pxhere.com

Вече два дни светът е Олимпиада, като Париж е домакин на XXXIII съвременни летни олимпийски игри.

Историческите данни сочат, че първите Олимпийски игри в Древна Гърция са проведени през 776 г. пр. Хр. Първият регистриран победител е Коробей от Елис. Готвач по професия, Коробей печели състезанието, наречено „стадион“ - бягане на разстояние малко под 200 метра по права линия.

Няколко древни автори, като историка Аристодем от Елис (живял през II в. сл. Хр. или по-рано), смятат, че преди 776 г. пр.н.е. е имало цели 27 олимпийски състезания. Резултатите от тях никога не са били записани, тъй като хората преди това не са се интересували от записването на имената на победителите.

Римският историк Велей Патеркул (роден през 20 г. пр.н.е.) нарича олимпийските игри „най-прочутото от всички спортни състезания“.

Игрите са се провеждали на всеки 4 години в Олимпия, където е имало известен храм на бог Зевс. Игрите започвали в средата на август и били част от религиозен фестивал, посветен на върховното божество в древногръцкия пантеон.

Тъй като състезанието се провеждало в средата на лятото, обикновено било изключително горещо. Според Клавдий Елиан някои хора смятали, че гледането на Олимпийските игри под „изгарящата жарава на слънцето“ е „много по-тежко наказание“, отколкото да се налага да се работи ръчен труд, например да се мели зърно.

В началото на Олимпийските игри е имало само едно състезание („стадион“). Победителите  получавали венец от дива маслина. За разлика от днес нямало награди за второ или трето място. 

През вековете са добавени и други дисциплини, като състезания с колесници, борба, бягане на дълги разстояния и бокс. Римският император Нерон (37-68 г. сл. Хр.) дори „въвежда музикално състезание в Олимпия“, както съобщава биографът Светоний (I-II в. сл. Хр.).

За наградите са се състезавали предимно мъже, но са участвали и някои жени.

Циниска, дъщеря на цар Архидам II от Спарта, е първата жена, която постига олимпийска победа. Тя получила наградата, защото конете, които тренирала, спечелили състезанието с колесници през 396 г. пр. н. е.

Съвременните изследвания сочат, че древните игри вероятно са приключили при управлението на римския император Теодосий II (управлявал 408-450 г.).

Възможно е да е имало редица причини за края, но в някои древни източници изрично се посочва, че той е причинен от пожар, който унищожава храма на Зевс в Олимпия по време на управлението на Теодосий II.

Олимпийските игри са възстановени отново едва през 1896 г., когато се провеждат първите съвременни олимпийски игри.

За още любопитни новини – слушай радио Веселина – най-добрият микс от песни! 

Хороскоп Виж всички

Новини

Нотификация