Чудотворна икона пристига в Челопеч и започва поклонническия път "Рилският Чудотворец" 01 август, 2024

Чудотворна икона пристига в Челопеч и започва поклонническия път
Снимка: pxhere.com

За православните християни от днес започва богородичния пост в чест на Божията Майка и празника ѝ на 15 август - Успение на пресвета Богородица. В храмовете се прави водосвет. 

Иверската икона на Св. Богородица пристига за поклонение в челопеченския храм "Възкресение Христово“. С благословението на патриарх Даниил, иконата излиза от Църногорския манастир „Св. св. Козма и Дамян“ и ще бъде посрещната в 16:30 ч. Иконата ще остане за поклонение в храма в столичния квартал до 16 август. 

Света Богородица "Портаитиса" или "Вратарица" или "Иверска" - това са три различни имена на една и съща икона, е най-голямата светиня на монашеския полуостров на Света Гора и е една от най-почитаните икони в целия православен свят. 

Пред Иверската икона на Божията Майка православните християни се молят за изцеление от болката на душата и тялото, за защита на дома от стихийни бедствия, за цялост на границите на родината

За 15-а поредна година ще се проведе поклонническият път "Рилският Чудотворец". От днес до 6 август вярващи ще извървят разстоянието от София до Рилския манастир, за да се поклонят на св. Йоан Рилски. Патриарх Даниил ще участва за първи път като предстоятел на Българската православна църква. Началото е в столичния храм "Св. София" със света литургия и водосвет, водени от патриарх Даниил. Походът преминава през планините Витоша, Рила и Верила. 

За още любопитни новини – слушай радио Веселина – най-добрият микс от песни! 

Хороскоп Виж всички

Новини

Нотификация