Изложба показва как се променя модата на българина за един век 12 август, 2024

Изложба показва как се променя модата на българина за един век
Снимка: Фейсбук/ Държавен архив - Варна

Държавен архив - Варна открива днес изложба „Модата в огледалото на едно столетие – от средата на XIX в. до средата на XX в.“. 

Над 120 фотографии от трезора на Държавна агенция „Архиви“, оригинални документи и снимки от Държавен архив – Варна показват само малка част от доказателствата за ролята на модата като естетически катализатор на българското общество по пътя на европейското му израстване от късната възрожденска епоха до средата на XX в. 

Изложбата представя облекла, аксесоари, вещи от бита и снимки на българската история в периода от 1850 г. до 1950 г. и показва как се променят модните тенденции в страната в рамките на 100 години.  

В отделни табла са илюстрирани дамската, мъжката, детската, сватбената, дворцовата мода, аксесоарите, униформите, спортните, плажните и карнавалните облекла, както и прическите в този един век.

Специално внимание е отделено на известните дизайнери, както и на модните икони, които са били не толкова жени на политици и на богаташи, колкото интелектуалките на епохата - Лора Каравелова, Елисавета Багряна, Дора Габе, Яна Язова.

За съпругата на Рачо Петров, който е бил военен и министър, - Султана, има документ, че е първата жена, която  си е правила пластична операция за овала на лицето.

За още новини – слушай радио Веселина - най-добрият микс от песни!

Хороскоп Виж всички

Новини

Нотификация