Ледената терапия: Ново изследване разкрива ползите и рисковете от потапянето в ледена вода 14 август, 2024

Ледената терапия: Ново изследване разкрива ползите и рисковете от потапянето в ледена вода
Снимка: unsplash.com

Популярността на потапянето в ледена вода продължава да расте, като все повече хора се хвърлят в ледените води в търсене на подобрения в здравето. Но дали тази практика е просто модна тенденция или наистина може да донесе реални ползи?

Ново изследване, публикувано в израелското медицинско списание Harefuah, се опитва да отговори на този въпрос. Авторите, проф. Ювал Халперн и д-р Ейлат Шахар, преглеждат дълбоката история на ледената терапия и анализират съвременните научни изследвания по темата.

Исторически корени и съвременна популярност

Практиката на потапяне в студена вода датира от хилядолетия и е била използвана от различни култури по света. Древните гърци, например, са вярвали в лечебните свойства на студената вода. В съвременния свят ледената терапия е особено популярна сред спортисти и хора, които търсят начини за намаляване на стреса и подобряване на психическото здраве.

Потенциални ползи за здравето

Многобройни анекдотични свидетелства и някои научни изследвания сочат, че ледената терапия може да доведе до следните ползи:

  • Намаляване на възпалението: Студът може да помогне за намаляване на възпалението в организма, което е свързано с много хронични заболявания.
  • Подобрено кръвообращение: Редуването на студ и топлина може да стимулира кръвообращението и да помогне за по-бързо възстановяване на мускулите след тренировка.
  • Повишена устойчивост към стрес: Редовното излагане на студ може да помогне за повишаване на толерантността към стрес и да подобри психическото здраве.
  • По-добър сън: Някои хора съобщават за по-добър сън след ледена терапия.

Рискове и предупреждения

Въпреки потенциалните ползи, ледената терапия не е без рискове. Студът може да предизвика:

  • Измръзване: Особено при продължително излагане на много ниски температури.
  • Сърдечни проблеми: Студът може да увеличи сърдечната честота и кръвното налягане, което може да бъде опасно за хора със сърдечни заболявания.
  • Алергични реакции: Някои хора могат да развият алергични реакции към студа.

Какво казват експертите?

Проф. Халперн и д-р Шахар предупреждават, че въпреки че ледената терапия може да бъде полезна, все още има много неща, които не знаем за нейните дългосрочни ефекти. Те препоръчват на хората, които обмислят да опитат ледена терапия, да се консултират с лекар, особено ако имат някакви здравословни проблеми.

За още любопитни новини – слушай радио Веселина – най-добрият микс от песни!
 

Хороскоп Виж всички

Новини

Нотификация